Landstinget har fått en samordnare för minoriteter

Ordförande Rut Niska Säfström skriver alltid en personlig inledning i våra medlemsblad som kommer ut fyra gånger per år. Här har du hennes senast ord i november-numret (2014):

Ordförande Rut Niska Säfström

Ordförande Rut Niska Säfström

Det är ändå härligt att tillhöra en minoritet och just till den gruppen som talar meänkieli. Vi har många fler ”dörrar öppna” än vanliga stockholmare, fast vi inte vet om det. Förra veckan blev vi inbudna till Stockholms läns landsting för att träffa en trevlig och inspirerande anställd som på heltid har en ny samordnande tjänst för minoriteter. På det mötet fick vi bland annat veta att om man googlar på 1177.se i Vårdguiden Stockholms län, hittar man information på meänkieli. Vi fick med oss frågan om vilka behov vi kan tänkas ha av landstingets tjänster, och det är ju intressant att börja tänka på. Som bekant har de hand om geriatriken, och det är en del av äldrevården i deras regi. Häpnadsväckande är att de har cirka 50 000 anställda, men det är en annan sak!!!

Jag vill passa på att tacka redaktör Carl-Johan Gärdelid för allt fint arbete han stått till tjänst med såväl tidningen som hemsidan under två år. Samtidigt hälsar jag Susanne Redebo från Mariefred , född i Övertorneå, välkommen att axla Carl-Johans arbete. Att informera och nå ut till medelmmar och övriga intresserade, samt organisationer är en av våra viktigaste och svåraste arbetsuppgifter i föreningen.

I november händer det mesta i vår förening, och man kan tro att vi tagit hänsyn till er för att ni skall kunna hinna med all advents- och julförberedelse och julfirande och vad det innebär. Så tror jag inte att det är utan nu blev det bara så. Välkomna åter till Själagårdsgatan 13, onsdag den 12 november till ny författarträff, lokalen rymmer många. Samma vecka på lördag den 15 november är det åter ett intressant seminarium på ABF arrangerat av medlemmen Gunnar Lassinantti.
Sedan avslutar vi höstterminen som sig bör, med en julfest och ett dignande julbord lördag före 1:a advent. I år har vi bokat lokalen Pumpan och beställt maten från en catering som heter ”Tack för maten”. Underhållningen blir det också av kände vissångaren Torvald Pääjärvi med döttrar.

Men till alla er som vi inte kommer att träffa före jul, önskar jag en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Vi ses åter onsdag den 28 januari 2015 när vi gästas av en känd Haparandabo, Tapio Salo, tidigare mångårig kulturchef i gränsstaden. Han berättar om nyinvigda Tornedalens museum. (Se hösten program).

Rut Niska Säfström, ordförande

Posted in Nyhet.