Sugen på att prata och läsa meänkieli?

Är du sugen på att prata meänkieli, lära dig mer och diskutera med andra om språkets uttryck och meningar? Läsa böcker och skriva lite? Kursen på måndagar fortsätter. OBS! Det här är ingen cirkel för nybörjare utan snarare för dem som vill hålla liv i språket.

Plats: Pumpan, Färgargårdstorget 1, Norra Hammarbyhamnen.

Ett fåtal platser kvar.

Anmäl dig till Lisbeth Nåmark, mejl lisbeth.namark@live.se eller mobil 073-766 95 77.

Bokcirkel med tornedalsförfattare

Våren 2015 startade vår förening en bokcirkel där vi läser böcker av författare från Tornedalen.

Med jämna mellanrum träffas vi under trevliga former för att prata om innehållet.
Plats: Huddingegymnasiet, kvällstid.
Fika till självkostnadspris.
Ledare: Catharina Isaksson, catharina.isaksson2@gmail.com
Ingen avgift.

För närvarande är bokcirkeln full – men vill du starta en till cirkel?
Kontakta föreningens ordförande Rut Niska Säfström.

Hevonen Häst av Annika Korpi

Siskot, The Meänland och Carina Henrisson på 5 Folkfestivalen

Carina Henriksson och TangOperA

Kom och fira Tornedalingarnas dag 15 juli!

Tornedalingarnas dag firas offentligt för första gången i Stockholm efter att Stockholms stad blivit förvaltningskommun för meänkieli 2019. Kom till Stadshuset måndagen den 15 juli kl 9.
Meänflaku hissas och Birger Winsa, docent i meänkieli, håller ett anförande. Kristina Hedström sjunger Tornedalssången.
Försmak på Birger Winsas tal:
”On suuri kunnia mulle seisoa täälä Kaupunkintalossa ja puhua meänkieltä. Se on kaunis päätös, jonka Stokholmi on tehny ette tunnustaa meänkielen kaupunkin vähemistökieleksi… Det är
en stor ära för mig att stå här vid Stadshuset och prata om meänkieli. Det är en vacker gest av Stockholm att erkänna meänkieli som ett av stadens minoritetsspråk…”

Efter ceremonin bjuder Tornedalingar i Stockholm på en gratis båttur till Drottningholm. Båten Drottningholm avgår kl 10 från kajen vid Klara Mälarstrand intill Stadshuset. Ingen föranmälan.

OBS! Lunch och eventuell entré till slottet sker på egen bekostnad.

 

 

 

Ei saa antaa perhiin – skippa lippalakkamentaliteten!

”Så kom beskedet tre dagar före jul 2018. Övergångsregeringen hade fattat beslut om att Stockholms stad blir förvaltningsområde för meänkieli från 1 februari 2019. Enligt de kontakter jag hade med regeringskansliet var det osäkert ifall en övergångsregering kunde fatta detta beslut. Det blev i alla fall en fantastisk julklapp för alla med rötter i meänkieli! Ett stort tack ska riktas till Kristina Hedström och dåvarande styrelsen för Tornedalingar i Stockholm, som skrev medborgarförslaget till Stockholms stad 2013.

Men vad hände egentligen bakom kulisserna under hösten 2017?
Enligt de underhandskontakter jag hade skulle Stockholms stad ansöka om att bli förvaltningsområde för meänkieli och samiska, men det politiska förslaget som meddelades var något annat. Detta ledde till att förbundsledningen vidtog åtgärder.

Så här minns Bengt Niska, dåvarande ordförande i förbundet;

”Hela processen för det här kom igång med anledning av det orättvisa förslag som förbundet fick ta del av; att Stockholms stad inte skulle ansöka om att bli förvaltningsområde för meänkieli. I de kontakter jag var med i visade det sig ganska snabbt att Stockholms stad hade gjort, som jag uppfattade det, en kalkyl där de fick största möjliga utdelning. Att ta med samiska hade gett Stockholms stad goodwill och lämnat meänkieli utanför. Vidare i den diskussion som ledningen för STR-T hade med Stockholms stad så visade det sig att deras argumentation var mycket bristfällig. Den politiska ledningen för Stockholms stad menade att om vi inte accepterade de förslag som de gett, så skulle det inte bli några nya förvaltningsområden. Då insåg vi att här behövs upplysning för ledningen i Stockholms stad. När vi sent omsider fick tillfälle att träffa den politiska ledningen så visade det sig att det var som att slå in öppna dörrar. Den argumentation som vår delegation förde bet mer än väl på Stockholms stad, de hade insett sin fadäs och redan under mötet förklarade de att åsikten förändrats i frågan.
Detta visar att det är oerhört viktigt att vi som meänkielitalande människor i Sverige inte accepterar den nedlåtande syn på vårt språk och vår kultur som historiskt varit rådande. Utan argumenterar korrekt och rättvist för vår sak.
Det beslut som är taget nu vad gäller frivillig anslutning till förvaltningsområde för meänkieli Luleå (2018) och Stockholm (2019) är av strategisk och symbolisk betydelse för språkets och kulturens utveckling.
Med rätt matchning och driv framledes kan rättighetsfrågan få en vidare utveckling.”

Avslutningsvis.
Det kommer att bli oerhört svårt för andra kommuner i landet att bortse från det beslut som landets huvudstad tagit.
Och till alla tornedalingar bosatta i Stockholm har jag ett hett tips; kräv dina rättigheter!”

Ps. ”Lippalakkamentaliteten” = betyder ungefär ”stå med mössan i hand”

 

Maja Mella, verksamhetsledare STR-T

Foto: Arctic Minds

Tornedalsdelegationen med STR-T:s dåvarande ordförande Bengt Niska (tvåa från vänster) möter Stockholms stads politiker 2017. På bilden även Kristina Hedström och Rut Niska Säfström från Tornedalingar i Stockholm.

Det här händer hos oss!

Allt eftersom programpunkterna för året blir klara lägger vi ut dem här på hemsidan – så håll utkik!
Alla är välkomna till våra arrangemang, inte bara tornedalingar.
För senaste nytt och nyheter som rör tornedalingar i exil, följ oss på Facebook i den öppna gruppen Tornedalingar i Stockholm. Eller på instagramkontot tornedalingaristockholm.
Här på hemsidan lägger vi upp de större och viktigare evenemangen där vi själva är värdar.

After work på Agaton i Gamla stan 18 maj.

After Work i Gamla stan 18 maj

Välkommen till våra Torsdagsträffar i Gamla stan! Vi fortsätter med after work sista torsdagen i varje månad. Vi har bokat in 18 maj.
Kom som du är till restaurang Agaton i Gamla stan, Västerlånggatan 72. Insläpp mellan 17.30 och 18. Mat och dryck från en speciell sponsrad meny. Anmäl dig genom att mejla Rut Niska Säfström på rut.niska.safstrom@comhem.se eller ring/sms:a henne på 070-545 06 49.

Bokcirkel med tornedalsförfattare

Våren 2015 startade vi en bokcirkel där vi läser böcker av författare från Tornedalen. Med jämna mellanrum träffas vi nu under trevliga former för att prata om innehållet.
Plats: Huddingegymnasiet, kvällstid. Fika till självkostnadspris.
Är du intresserad av att delta? Mejla catharina.isaksson2@gm
Ingen avgift.
Hjärtligt välkomna till trevliga träffar hälsar Catharina Isaksson!

Varannan måndag har vi konversationskurs i meänkieli i Norra Hammarbyhamnen.

Varannan måndag har vi konversationskurs i meänkieli i Norra Hammarbyhamnen.

Kursen i meänkieli

på måndagar fortsätter som drop in. Plats: Pumpan, Färgargårdstorget 1, Norra Hammarbyhamnen. Gamla och nya deltagare är välkomna. Anmäl dig till Sören Svartz på mobil 070-788 60 65.

 

Nu är vi uppe i 330 medlemmar i Tornedalingar i Stockholm och formkurvan pekar uppåt. Vi är den största lokalavdelningen av alla åtta som ingår i STR-T. Du vet väl om att alla som blir medlemmar i föreningen får en pin/nål i metall med meänflaku (tornedalsflaggan) att bära på rockslaget/blusen för att visa att vi stöttar Tornedalen? Samt ett medlemsblad 4 gånger per år med information och inbjudningar? Välkommen du med! Vi vill bli fler.

Nytt läromedel i meänkieli ska utvecklas

I slutet av 2018 beviljade Institutet för språk och folkminnen Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset 500 000 kr för att ta fram pedagogiskt material i meänkieli.

Arbetet kommer att genomföras inom ramen för projektet ”Meänkieli-lyftet för högstadiet”. I dagarna påbörjas planeringsarbetet och juni 2020 ska det vara klart.

Projektledare och författare i arbetet är Mervi Erkheikki och Susanne Redebo.

Susanne Redebo (Övertorneå) och Mervi Erkheikki (Kolari/Pajala) är medlemmar i Tornedalingar i Stockholm.

Materialet kommer att kunna användas som fortsättningskurs i meänkieli för elever i högstadiet och huvudmålgrupp är elever som har grundläggande kunskaper i språket. Idag saknas undervisningsmaterial som riktar sig till den här elevgruppen. De hänvisas ofta till läromedel som inte är relevanta för deras åldersgrupp.

-För förbundets del är det värdefullt att det framtas mer läromedel i meänkieli. Vi har i flera års tid påtalat att Skolverket bör få ett långsiktigt och övergripande ansvar att ta fram läromedel då marknaden inte tar sitt ansvar. Frågan är uppmärksammad av en statlig utredning 2017, men regeringen har inte gett något besked, menar förbundets verksamhetsledare Maja Mella.

-Det är ett spännande jobb vi har framför oss. Med tanke på att det finns så lite läromedel i meänkieli för den här årsgruppen är det extra viktigt att få fram material som fortsätter hålla de ungas intresse för språket vid liv, säger Mervi Erkheikki och Susanne Redebo. Vi är peppade till tusen!

Presskontakt:

Maja Mella, verksamhetsledare, 070-582 40 74

Korta fakta om projektledarna:

Mervi Erkheikki jobbar sedan ett antal år som modersmålslärare i meänkieli för elever i åk 1 – 9 samt gymnasiet. Idag är hon anställd vid Sundbybergs kommun som språklärare och hon håller också i distansundervisning i meänkieli för elever i Uppsala och Umeå. Mervi har god insyn i bristen på undervisningsmaterial i minoritetsspråket pga egen erfarenhet men också via den C-uppsats hon skrev 2018 (”Man lär sig inte språket i skolan, man måste lära det överallt: Några meänkielilärares tankar om meänkieli och dess framtid”). Inför uppsatsen intervjuade hon modersmålslärare i meänkieli utifrån deras undervisningssituation. Där kommer det fram konkreta brister i material och lärarnas önskemål för framtiden.

Susanne Redebo är högskoleutbildad journalist och är anställd som redaktör på Eskilstuna-Kuriren. Hon har också frilansfirma där hon bl a skriver artiklar för Metavisi , STR-T:s nättidning. Hon är även redaktör vid lokalavdelningen Tornedalingar i Stockholm med ansvar för medlemsblad/webb/sociala medier.  Susanne har under 2017/2018 utformat material för Bonnier Eduaction i SO-ämnen riktade till elever i åk 6-9. Utöver det har hon läst meänkielis grundkurs på distans vid Umeå universitet 2017 och fortsätter med B-kursen vintern 2018-19.

Om Svenska Tornedalingars Riksförbund:

Svenska Tornedalingars Riksförbund, Tornionlaaksolaiset, är en intresseorganisation i språkliga, kulturella och samhälleliga frågor.  Förbundet är en intresseorganisation för alla som känner samhörighet med meänkieli och det ursprungliga språkområdets kultur och historia. Förbundet som grundades 1981 är religiöst och partipolitiskt obundet. Förbundet är ett språkrör för en ursprunglig inhemsk, språklig och kulturell minoritet och utgör regeringens remissinstans i frågor som rör minoriteten. Målsättningen är att främja och stärka minoritetens identitet samt språkliga och kulturella utveckling och förankring.  www.str-t.com

Bastubaletten tillbaka

Bastu och balett? Det låter ju hett. Och faktiskt, det slår inte bara gnistor, det blir stor eld! Gänget från tv-serien Bastubaletten, som blandade bastu och balett, är tillbaka. Nu på scen i en dans- och musikföreställning.

Efter uppmärksamhet från hela Norden och på internationella tv-mässor är gubbarna i bastun redo igen. Den här gången måste allt bli rätt! Det går inte att ta om eller klippa bort inför publik! Urpremiären för ”Här dansar vi inte!” (uppföljaren till Bastubaletten) blev lämpligt nog i Tärendö, på Eldfesten, lördag den 27 augusti. SVT fanns på plats och filmade. Nu väntar vi på att se resultatet på teve.

Bengt Niska och SVT;s koreograf Justine Kirk.

Bengt Niska och SVT:s koreograf Justine Kirk.

27 augusti 2016 i Tärendö - uppföljaren till SVT:s Bastbaletten.

27 augusti 2016 i Tärendö – uppföljaren till SVT:s Bastbaletten.

Pippi Långstrump på meänkieli – till medlemspris!

”Efter sex månaders arbete har vi nu kommit ut med Tunneks sie Pippi Longstrympin? (Känner du Pippi Långstrump?) på meänkieli”, hälsar Christina Snell-Lumio i Hedenäset som driver Lumio förlag.
Originalutgåvan från 1947 med färgillustrationer av Ingrid Nyman.
Översättningen till meänkieli är gjord av Kerstin Tuomas Larsson samt Tuula Uusitalo, båda från Pajala.
Boken är utgiven med stöd av statens Kulturråd.
Medlemmar i Tornedalingar i Stockholm erbjuds nu att beställa boken för ett specialpris, 150 kr/st. Vid beställning av 10 ex och fler bjuder förlaget på frakten.

Kontakt: www.lumio.se/lumio.html eller info@lumio.se
pippi