Sugen på att prata meänkieli?

Är du sugen på att prata meänkieli, lära dig mer och diskutera med andra om språkets uttryck och meningar? Konversationskursen på måndagar fortsätter som drop in.

Plats: Pumpan, Färgargårdstorget 1, Norra Hammarbyhamnen.

Nya deltagare är välkomna.

Anmäl dig till Sören Svartz (längst till höger i bild) på mobil 070-788 60 65.

Julfest 2 december!

2017 års julfest för medlemmar och deras vänner!

Vi blev nästan 90 personer i år, nytt rekord!? En härlig kväll med underhållning på hög nivå (se nedan) och traditionell och god julmat.

Var? Pumpan, Färgargårdstorget 1, Norra Hammarbyhamnen
När? 2 december

Underhållning av Daniel Sandström och Sven Idar.
Daniel Sandström från Pajala är en tangobiten och musikalisk allätare med förkärlek för det finska. Han har samlat sina viktigaste erfarenheter samt bästa minnen i livet från diverse sångtävlingar, huvudsakligen i Finland mellan -98 och 2008. Sven Idar har samarbetat med många av våra stora artister,
såväl i TV som i andra sammanhang.

Styrelsen 2017-18: Ordförande Rut, Anna, Kjell, Kjell, Inez, Eva och Lisbeth.

Webbredaktör Susanne Redebo i sin mammas Tornedalsdräkt från Vojakkala.

Tangokungen Daniel Sandström med fanclub.

God jul och Gott nytt år!

Marianne och Tuula.

Anmäl dig till Stefan Lindahl.

God jul och Gott nytt år! Vi vill påminna om att vi fortsätter med våra populära after works i Gamla stan sista torsdagen i varje månad även under 2018. Kom du också! Nästa träff 2018 meddelas i vårt medlemsblad och här på hemsidan när dag är fastställd. Vi samlas mellan klockan 17.30 och 18 på restaurang Agaton utefter Västerlånggatan, äter och dricker gott. Menyn är något reviderad sedan i våras. Anmälan till styrelseledamoten Stefan Lindahl, mobil 072-200 20 68, mejladress stefanlindahl22@gmail.com. Vi behöver veta på ett ungefär hur många vi blir varje gång, därför är det bra om du hör av dig till Stefan några dagar innan.

DNA – vägen till släktens och Tornedalens historia

Sveriges ledande DNA-forskare kommer till Tornedalingar i Stockholm

Datum: Onsd 24 januari 2018
Tid: Klockan 18, men vi börjar med fika kl 17.30.
Var? Själagårdsgatan 13, Gamla stan.
Entré: 40 kronor för medlemmar, 60 för övriga. Fika ingår. Ingen föranmälan.

Peter Sjölund reser land och rike runt för att berätta om den spännande DNA-forskningen.

Sveriges ledande DNA-forskare Peter Sjölund kommer till Tornedalingar i Stockholm. Ett intressant föredrag med efterföljande topsning för dem som vill söka sin historia.
”Intresset för att släktforska med hjälp av DNA-tester exploderar runt om i världen. DNA kan lösa släktgåtor som förr var omöjliga att knäcka och med DNA kan man kartlägga både släktens och befolkningens historia tusentals år tillbaka i tiden.
Hur ser Tornedalens historia ut? Varifrån kom människorna och när kom de? Peter Sjölund från Härnösand är Sveriges ledande DNA-släktforskare och har dragit fulla hus vid sina föreläsningar. Nu besöker Peter oss och berättar om alla saker man kan finna om sin släkt med hjälp av DNA. Och hur han, tack vare DNA från flera tusen testade privatpersoner, kartlagt hur Sverige har befolkats efter istiden. Peter visar också hur det går till att DNA-testa
sig och ge sig in i DNA-släktforskningens spännande värld. Efter föredraget finns möjlighet att köpa och göra ett eget DNA-prov direkt på plats. Om du är intresserad av det, ta med ett betalkort som är upplåst för köp på internet.” Välkommen!

 

 

 

Tornedalingar på SVT

Medlemmar i Tornedalingar i Stockholm välkomnades exklusivt till SVT i Stockholm för guidning och förhandstitt på säsongens avsnitt av Bastubaletten! Tre tider:

Torsdag 26 okt klockan 15 (max 20 pers) FULLT
Torsdag 26 okt klockan 18 (max 20 pers) FULLT!
Onsdag 6 dec klockan 16. FULLT!

 

”Välkommen till anrika TV-huset på Gärdet i Stockholm där Sveriges Television har producerat tv-program sedan 1969 då man spelade in Mumintrollet med Gösta Ekman. Sedan dess har klassiska program som Hylands hörna och Jacobs stege sänts från tv-huset. Bland de nya klassikerna kan nämnas Så ska det låta, Veckans brott och Skavlan. Här har även Ingmar Bergman spelat in tv-filmer. Eftersom SVT har hyrt ut sina studior även till andra produktionsbolag, har även Let´s Dance direktsänts härifrån. Under studiebesöket tittar vi även in i övriga studior och den stora nyhetsstudion, snickeriet där studiodekor tillverkas och Bolibompa-studion där Sveriges största barnprogram spelas in. Vi får även en förhandstitt på nya säsongen av Bastubaletten. Sveriges Television är ett oberoende public service-bolag som verkar i allmänhetens tjänst. SVT är till för alla i Sverige. Målet är att erbjuda ett utbud som engagerar, underhåller och berikar. SVT vill bidra till ett Sverige där alla är mer nyfikna och insatta. SVT finansieras av tittarna via TV-avgiften.”

SVT:s kommunikatör Jan-Erik Westman (Övertorneå) följer med oss på rundturen.

Skrivarcirkel i meänkieli i höst

Författaren och skrivpedagogen Paula Vartiainen leder en femdagarskurs i kreativt skrivande på meänkieli.

Kom med, du också! Bli befriad från kravet på perfektionism och få mod att berätta.

Dina egna uttryck och berättelser kanske trycker på och kräver att bli nedtecknade. Samtidigt revitaliseras språket på ett lustfyllt sätt. Du får individuell respons på dina texter och tips för ditt fortsatta skrivande.
Du behöver inte vara duktig på att skriva på meänkieli utan vi hjälps åt att översätta.
Korta teoripass med exempel från kända författare ger oss kunskap om
erkända metoder för skönlitterärt skrivande.

Kursen är på fem dagar upplagd enligt följande:
lörd 30 september, sön 1 oktober, lörd 14 oktober, lörd 28 oktober och lörd 11 november 2017. Alla dagar klockan 10-14.

Plats: Pumpan, Färgargårdstorget 1, Norra Hammarbyhamnen, Stockholm.
Kostnad: 200 kronor för medlemmar i Tornedalingar i Stockholm.
Antal platser: 10. Först till kvarn gäller.
Anmäl dig senast onsd 27 september till Lisbeth Nåmark,
mobil 073-766 95 77, eller mejl lisbeth.namark@live.se

Arrangör: Tornedalingar i Stockholm med stöd från Institutet för språk och folkminnen

Paula Vartiainen

Gänget som går skrivarcirkel i höst: Susanne Redebo, Mariann Wångklev, Kurt Kalander, pedagogen Paula Vartiainen, Kristina Hedström, Nelly Gard och Salme Huhdanperä. Två personer saknas på bild

Det här händer hos oss!

Allt eftersom programpunkterna för året blir klara lägger vi ut dem här på hemsidan – så håll utkik!
Alla är välkomna till våra arrangemang, inte bara tornedalingar.
För senaste nytt och nyheter som rör tornedalingar i exil, följ oss på Facebook i den öppna gruppen Tornedalingar i Stockholm. Eller på instagramkontot tornedalingaristockholm.
Här på hemsidan lägger vi upp de större och viktigare evenemangen där vi själva är värdar.

After work på Agaton i Gamla stan 18 maj.

After Work i Gamla stan 18 maj

Välkommen till våra Torsdagsträffar i Gamla stan! Vi fortsätter med after work sista torsdagen i varje månad. Vi har bokat in 18 maj.
Kom som du är till restaurang Agaton i Gamla stan, Västerlånggatan 72. Insläpp mellan 17.30 och 18. Mat och dryck från en speciell sponsrad meny. Anmäl dig genom att mejla Rut Niska Säfström på rut.niska.safstrom@comhem.se eller ring/sms:a henne på 070-545 06 49.

Bokcirkel med tornedalsförfattare

Våren 2015 startade vi en bokcirkel där vi läser böcker av författare från Tornedalen. Med jämna mellanrum träffas vi nu under trevliga former för att prata om innehållet.
Plats: Huddingegymnasiet, kvällstid. Fika till självkostnadspris.
Är du intresserad av att delta? Mejla catharina.isaksson2@gm
Ingen avgift.
Hjärtligt välkomna till trevliga träffar hälsar Catharina Isaksson!

Varannan måndag har vi konversationskurs i meänkieli i Norra Hammarbyhamnen.

Varannan måndag har vi konversationskurs i meänkieli i Norra Hammarbyhamnen.

Kursen i meänkieli

på måndagar fortsätter som drop in. Plats: Pumpan, Färgargårdstorget 1, Norra Hammarbyhamnen. Gamla och nya deltagare är välkomna. Anmäl dig till Sören Svartz på mobil 070-788 60 65.

 

Nu är vi uppe i 330 medlemmar i Tornedalingar i Stockholm och formkurvan pekar uppåt. Vi är den största lokalavdelningen av alla åtta som ingår i STR-T. Du vet väl om att alla som blir medlemmar i föreningen får en pin/nål i metall med meänflaku (tornedalsflaggan) att bära på rockslaget/blusen för att visa att vi stöttar Tornedalen? Samt ett medlemsblad 4 gånger per år med information och inbjudningar? Välkommen du med! Vi vill bli fler.

Känslan av att hitta hem

Lisbeth Nåmark skriver om varför hon är med i Tornedalingar i Stockholm.

”Jag är ny ledamot i styrelsen för Tornedalingar i Stockholm och det känns som att jag halkade in här på ett bananskal. Mer om det lite längre ner i texten.
Jag är född i Lahenpää, en by som ligger 8 km norr om Korpilombolo. Där gick jag mina första skolår (1-6) i den lilla byskolan. Vi var inte så många elever i varje klass. När jag började skolan kunde jag ingen svenska utan vi pratade meänkieli hemma. Det var samma för alla elever i skolan. På något sätt kom vi in i svenska språket. Jag kan inte påminna mig att det var jobbigt. Vi hade också en väldigt bra lärare på lågstadiet.
Efter gymnasiet i Haparanda och ett års studier i Umeå åkte jag till Stockholm för att hälsa på tre av mina syskon som bodde här. Meningen var inte att stanna men så blev det. Året var 1972. Då var det lätt att få jobb, svårare med bostad. Det blev andrahandslägenheter till att börja med. Under alla år har jag åkt ”hem” två gånger per år.
Sedan min mamma dog så försöker jag komma upp några dagar varje år. De senaste åren har det inte blivit så mycket meänkieli och jag har saknat det.
Jag blev medlem i föreningen förra sommaren och fick då veta att det finns en meänkieli-cirkel som träffas varannan måndag och läser böcker på meänkieli. Jag nappade på det direkt och är så glad för att jag gjorde det. Det är så roligt att läsa på meänkieli, det har jag aldrig gjort tidigare. Sören, som håller i cirkeln, frågade mig om jag kunde tänka mig att vara med i styrelsen. Jag var väldigt tveksam först, var orolig för att inte klara av det, men det känns väldigt bra nu. Alla är så snälla och hjälpsamma. Jag har träffat så många trevliga tornedalingar i olika sammanhang senaste tiden. Det är så enkelt och naturligt att umgås med varandra. På något sätt känns det som om man känner varandra fast man inte har träffats tidigare.
Jag är så glad för att ha hittat till föreningen och känner verkligen att jag har hittat hem.”

Lisbeth Nåmark
Ledamot i styrelsen för Tornedalingar i Stockholm

 

Bastubaletten tillbaka

Bastu och balett? Det låter ju hett. Och faktiskt, det slår inte bara gnistor, det blir stor eld! Gänget från tv-serien Bastubaletten, som blandade bastu och balett, är tillbaka. Nu på scen i en dans- och musikföreställning.

Efter uppmärksamhet från hela Norden och på internationella tv-mässor är gubbarna i bastun redo igen. Den här gången måste allt bli rätt! Det går inte att ta om eller klippa bort inför publik! Urpremiären för ”Här dansar vi inte!” (uppföljaren till Bastubaletten) blev lämpligt nog i Tärendö, på Eldfesten, lördag den 27 augusti. SVT fanns på plats och filmade. Nu väntar vi på att se resultatet på teve.

Bengt Niska och SVT;s koreograf Justine Kirk.

Bengt Niska och SVT:s koreograf Justine Kirk.

27 augusti 2016 i Tärendö - uppföljaren till SVT:s Bastbaletten.

27 augusti 2016 i Tärendö – uppföljaren till SVT:s Bastbaletten.

Pippi Långstrump på meänkieli – till medlemspris!

”Efter sex månaders arbete har vi nu kommit ut med Tunneks sie Pippi Longstrympin? (Känner du Pippi Långstrump?) på meänkieli”, hälsar Christina Snell-Lumio i Hedenäset som driver Lumio förlag.
Originalutgåvan från 1947 med färgillustrationer av Ingrid Nyman.
Översättningen till meänkieli är gjord av Kerstin Tuomas Larsson samt Tuula Uusitalo, båda från Pajala.
Boken är utgiven med stöd av statens Kulturråd.
Medlemmar i Tornedalingar i Stockholm erbjuds nu att beställa boken för ett specialpris, 150 kr/st. Vid beställning av 10 ex och fler bjuder förlaget på frakten.

Kontakt: www.lumio.se/lumio.html eller info@lumio.se
pippi