Sugen på att prata och läsa meänkieli? OBS! Fullt

Är du sugen på att prata meänkieli, lära dig mer och diskutera med andra om språkets uttryck och meningar? Läsa böcker och skriva lite? Kursen på måndagar fortsätter. OBS! Det här är ingen cirkel för nybörjare utan snarare för dem som vill hålla liv i språket.

Plats: Pumpan, Färgargårdstorget 1, Norra Hammarbyhamnen.

OBS! Cirkeln är nu full och vi har kö till platserna.

(Anmälan tas annars emot av Lisbeth Nåmark, mejl lisbeth.namark@live.se eller mobil 073-766 95 77.)

Nina Wähä om prisade romanen Testamente – OBS! Fullt!

22 januari 2020 kl 19-20 kommer Augustnominerade författaren Nina Wähä till Tornedalingar i Stockholm. Arrangemanget görs tillsammans med Hornstulls bibliotek.

Plats: Hornstulls bibliotek kl 19-20.

Obs! Vi har ett begränsat antal platser, evenemanget är fullt.

Nina Wähä är född och bosatt i Stockholm. Hon debuterade 2007 med romanen S som i syster. Hon spelade en av huvudrollerna i filmen Babylonsjukan och har sjungit i popbandet Lacrosse. Romanerna Titta inte bakåt! (2010) och Testamente (2019) hyllades av kritiker samt nominerades till Augustpriset 2019.

Ur Norstedts.se:

”Är man ansvarig för sin familjs synder? Kan man egentligen göra något för att förändra historien? Kan man kanske skriva om den? Det är frågor Nina Wähä ställer i sin nya roman Testamente.

Det här är en familjeroman som inte liknar något annat. Lite som om Thomas Vinterbergs film Festen släppts ner i ett Jonathan Safran Foerskt universum.

– Man kan säga att Testamente är ett sorts sätt att bredda den fiktiva historieskrivningen, att skriva om människoöden som man kanske inte i första hand är van att läsa om, men vars berättelser behövs för att förstå världen vi kommer ifrån, världen vi lever i, och världen imorgon.

Testamente möter vi Annie, som när hon blir gravid motvilligt åker hem till platsen där hon växte upp. Bondgården ligger i Tornedalen, med sitt eget språk, sitt eget meänkieli. Inte svenska, inte finska, något tredje, eget. Ingen blir särskilt glad över att se henne.

Det här är nämligen en familj där en stor hemlighet ständigt hänger över dem. Två föräldrar och tolv barn, fjorton beroende på hur man räknar, som aldrig kommit överens.”

Foto: Kajsa Göransson

 

Snygg kepa eller förkläde med meänkieli-ord?

Beställs direkt av vår samarbetspartner Byamössan http://www.byamossan.se/str-t-forklade

Förkläde

After work på Sallys sista torsdagen i månaden

Välkommen till våra torsdagsträffar i Gamla stan! Vi fortsätter med afterwork sista torsdagen i varje månad klockan 18-21.

Vi ser fram emot att träffa dig.

Torsdag 30 januari är det dags igen.

Kom som du är till restaurang Sallys i Gamla stan, Västerlånggatan 52. Insläpp mellan 17.30 och 18.

Mat och dryck från en speciell meny.

Anmäl dig genom att mejla Stefan Lindahl på stefan.lindahl22@gmail.com eller ring/sms:a på 072-200 20 68.

 

Besöksgrupp för ensamma tornedalingar startar

I vår (2020) startar Tornedalingar i Stockholm en Besöksgrupp för ensamma Tornedalingar. Vet du någon som skulle uppskatta besök? Tipsa oss!

– Många av våra medlemmar börjar bli till åren, säger ordförande Rut Niska Säfström. Flertalet bor ännu hemma men allt fler bor även på äldreboenden runt om i staden. Vi vet om att att det finns känslor av ensamhet och önskemål att få besök och möjlighet att prata meänkieli med någon.

Nu har föreningen fått ekonomiskt stöd från Stockholms stad för att skapa en basgrupp för tjänsten om ca tio personer under våren. Gruppen kommer få en kortare utbildning och även göra studiebesök på äldreboenden. I planen finns också att fylla en väska med föremål från Tornedalen och väcka minnen genom att se, lyssna, dofta och känna.

DU SOM VILL HA BESÖK/KÄNNER NÅGON SOM VILL HA BESÖK, kontakta Rut på 070-545 06 49 eller via rut.niska.safstrom@gmail.com ❤️🌸❤️

 

 

 

 

 

 

Gunnar berättar om sin far Ragnar Lassinantti

Gunnar Lassinantti är son till förre landshövdingen i Norrbottens län Ragnar Lassinantti.

Onsdagen den 19 februari kl 18 kommer Gunnar till  Tornedalingar i Stockholm och Själagårdsgatan 13 i Gamla stan för att berätta om sin far.

En far med sexårig folkskola som aldrig skämdes för att hans modersmål var finska.

Välkommen!

Glöm inte att anmäla dig till Lisbeth Nåmark, lisbeth.namark@live.se. Mobil 073-766 95 77

Sonen Gunnar Lassinantti.

Det här händer hos oss!

Allt eftersom programpunkterna för året blir klara lägger vi ut dem här på hemsidan – så håll utkik!
Alla är välkomna till våra arrangemang, inte bara tornedalingar.
För senaste nytt och nyheter som rör tornedalingar i exil, följ oss på Facebook i den öppna gruppen Tornedalingar i Stockholm. Eller på instagramkontot tornedalingaristockholm.
Här på hemsidan lägger vi upp de större och viktigare evenemangen där vi själva är värdar.

After work på Agaton i Gamla stan 18 maj.

After Work i Gamla stan 18 maj

Välkommen till våra Torsdagsträffar i Gamla stan! Vi fortsätter med after work sista torsdagen i varje månad. Vi har bokat in 18 maj.
Kom som du är till restaurang Agaton i Gamla stan, Västerlånggatan 72. Insläpp mellan 17.30 och 18. Mat och dryck från en speciell sponsrad meny. Anmäl dig genom att mejla Rut Niska Säfström på rut.niska.safstrom@comhem.se eller ring/sms:a henne på 070-545 06 49.

Bokcirkel med tornedalsförfattare

Våren 2015 startade vi en bokcirkel där vi läser böcker av författare från Tornedalen. Med jämna mellanrum träffas vi nu under trevliga former för att prata om innehållet.
Plats: Huddingegymnasiet, kvällstid. Fika till självkostnadspris.
Är du intresserad av att delta? Mejla catharina.isaksson2@gm
Ingen avgift.
Hjärtligt välkomna till trevliga träffar hälsar Catharina Isaksson!

Varannan måndag har vi konversationskurs i meänkieli i Norra Hammarbyhamnen.

Varannan måndag har vi konversationskurs i meänkieli i Norra Hammarbyhamnen.

Kursen i meänkieli

på måndagar fortsätter som drop in. Plats: Pumpan, Färgargårdstorget 1, Norra Hammarbyhamnen. Gamla och nya deltagare är välkomna. Anmäl dig till Sören Svartz på mobil 070-788 60 65.

 

Nu är vi uppe i 330 medlemmar i Tornedalingar i Stockholm och formkurvan pekar uppåt. Vi är den största lokalavdelningen av alla åtta som ingår i STR-T. Du vet väl om att alla som blir medlemmar i föreningen får en pin/nål i metall med meänflaku (tornedalsflaggan) att bära på rockslaget/blusen för att visa att vi stöttar Tornedalen? Samt ett medlemsblad 4 gånger per år med information och inbjudningar? Välkommen du med! Vi vill bli fler.

Vi lämnar ett händelserikt år bakom oss

2019 – året då Stockholms stad blev förvaltningskommun!

”Vi har under 2019 kunnat glädja oss åt att Stockholms stad blivit förvaltningskommun för meänkieli. Det har medfört livlig medverkan i stadens och Region Stockholms planering vad gäller äldreomsorg, kultur och rätten till modersmål i förskola och skola. Möten har avlöst varann hos länsstyrelsen, olika kulturinstitutioner, Institutet för språk- och folkminnen samt med övriga nationella minoriteter. Även media har varit på bettet och representanter från föreningen har synts i tv:s Uutiset och hörts i Meänraatio. Via sociala medier sprider vi kunskap om vår minoritet och evenemang kopplade till lokalavdelningen.

Tornedalingarnas dag 15 juli firades med pompa och ståt vid Stadshuset där meänflaku hissades och Birger Winsa, docent i meänkieli, höll ett anförande innan det bjöds på gratis båttur till Drottningholm.

Året har innehållit en mängd evenemang med stor bredd för att locka så många (nya) medlemmar som möjligt. Samarbetet har fördjupats med Stockholms stadsbibliotek och Finlandsinstitutet och i augusti bjöds vi på Surströmmingskalas ordnat av Norrbottens gille.

Våra många öppna medlemsmöten har gästats av bland andra författarna Lars-Gunnar Winsa, Rosa Liksom och Pia Raattamaa Visén. Berättarstuga med Mona Mörtlund var populärt och sommarens café ”Kvar i stan” (tre tillfällen) var välbesökt. Caféet fortsatte in på höstkanten med trubaduren Christer Andersson-Grahn.

Biskop emeritus Hans Stiglund besökte föreningen för att samtala om nya psalmboken på meänkieli. Familjedag i samarbete med Stockholms stad har vi också haft och initiativ har tagits till att bilda en Besöksgrupp för ensamma tornedalingar (uppsökande verksamhet).

5 Folkfestivalen i somras pågick i tre dagar där vi marknadsförde oss tillsammans med övriga nationella minoriteter. Afterwork varje månad lockar drygt 20 deltagare per gång.

December rundades av med sprakande JULFEST där Meänpojat deltog.
I övrigt har våra regelbundna träffar i bokcirkelform och läs-/konversationscirklar i meänkieli rullat på. På informationssidan har redaktör Susanne Redebo jobbat med flera kanaler: medlemsblad, hemsidan www.tornedalingar.se, facebookgrupp och konto på instagram.
Vid årsslutet 2019/20 hade vi cirka 380 betalande medlemmar, en påtaglig ökning sedan förra året.”

Rut Niska Säfström
Ordförande i Tornedalingar i Stockholm

Kristina Hedström (fd ordförande), Anna Jonsson-Storm (ledamot) och Susanne Redebo (redaktör).

 

 

 

Ordf Rut Niska Säfström tillsammans med Elisabeth Berggård, Kangos.

 

 

 

 

Bastubaletten tillbaka

Bastu och balett? Det låter ju hett. Och faktiskt, det slår inte bara gnistor, det blir stor eld! Gänget från tv-serien Bastubaletten, som blandade bastu och balett, är tillbaka. Nu på scen i en dans- och musikföreställning.

Efter uppmärksamhet från hela Norden och på internationella tv-mässor är gubbarna i bastun redo igen. Den här gången måste allt bli rätt! Det går inte att ta om eller klippa bort inför publik! Urpremiären för ”Här dansar vi inte!” (uppföljaren till Bastubaletten) blev lämpligt nog i Tärendö, på Eldfesten, lördag den 27 augusti. SVT fanns på plats och filmade. Nu väntar vi på att se resultatet på teve.

Bengt Niska och SVT;s koreograf Justine Kirk.

Bengt Niska och SVT:s koreograf Justine Kirk.

27 augusti 2016 i Tärendö - uppföljaren till SVT:s Bastbaletten.

27 augusti 2016 i Tärendö – uppföljaren till SVT:s Bastbaletten.

Pippi Långstrump på meänkieli – till medlemspris!

”Efter sex månaders arbete har vi nu kommit ut med Tunneks sie Pippi Longstrympin? (Känner du Pippi Långstrump?) på meänkieli”, hälsar Christina Snell-Lumio i Hedenäset som driver Lumio förlag.
Originalutgåvan från 1947 med färgillustrationer av Ingrid Nyman.
Översättningen till meänkieli är gjord av Kerstin Tuomas Larsson samt Tuula Uusitalo, båda från Pajala.
Boken är utgiven med stöd av statens Kulturråd.
Medlemmar i Tornedalingar i Stockholm erbjuds nu att beställa boken för ett specialpris, 150 kr/st. Vid beställning av 10 ex och fler bjuder förlaget på frakten.

Kontakt: www.lumio.se/lumio.html eller info@lumio.se
pippi