Familjedag som lockar till skratt och språk

En härlig dag tillägnad barnfamiljer och mor- och farföräldrar!

Tornedalingen Daniel Särkijärvi lockar genom lek och bus till användning av ord på meänkieli. Genom att smyga in orden under roliga och spännande stunder ökar han både barns och vuxnas intresse för meänkieli och laddar det tornedalska med positiva känslor. Daniel kommer också att ta upp frågan hur man som vuxen kan jobba med meänkieli med barn och barnbarn.

Författaren Åsa Rosén berättar om hur hon bygger ett deckarmysterium, var hon får ideerna ifrån och hur uppväxten i Tornedalen inspirerat till cirkuskaraktärer. ”Jag skulle aldrig ha blivit författare om det inte varit för den starka berättartraditionen som jag växt upp med vid köksbordet i Tornedalen och det fantastiska biblioteket som vi hade,” säger Åsa.

När? Lördagen den 21 oktober kl 11-15
Var? Pumpan, Färgargårdstorget 1, Hammarby sjöstad
Entré: 50 kronor/familj
Varmkorv/kaffe/bullar/saft ingår.
Arrangemanget passar barn mellan 5 och 12 år. Ingen föranmälan.

After work på Agaton

September 2017

Anmäl dig till Stefan Lindahl

Vi fortsätter med våra populära after works i Gamla stan sista veckan i varje månad. Kom du också! Vi har bokat 24 okt och 23 nov. Vi samlas mellan klockan 17.30 och 18 på restaurang Agaton utefter Västerlånggatan, äter och dricker gott. Menyn är något reviderad sedan i våras. Välkommen med anmälan till styrelseledamoten Stefan Lindahl, mobil 072-200 20 68, mejladress stefanlindahl22@gmail.com. Vi behöver veta på ett ungefär hur många vi blir varje gång, därför är det bra om du hör av dig till Stefan några dagar innan.

Agaton på Västerlånggatan i Gamla stan

Nytt om Tornedalen i krig

Kom och lyssna på författaren Lars Gyllenhaals spännande föredrag om märkliga och hittills okända händelser under de båda världskrigen.

Tornedalen är ett av de gränsområden som särskilt kände av både första och andra världskriget. Flera märkliga händelser som utspelade sig i Tornedalen under dessa oroliga år har ännu inte blivit allmänt kända – en del är ännu opublicerade. Ta del av dessa rön!

När? Onsdagen den 18 oktober kl 18. Fika från 17.30.
Var? Själagårdsgatan 13 i Gamla stan.
Entre 40 kronor för medlemmar, 60 för övriga.
Fika ingår.

Lars Gyllenhaal började intressera sig för svenskars krigsdeltagande under tonåren, när han blev medveten om att han hade släktingar som stridit i bland annat amerikansk, brittisk och tysk tjänst. Tillsammans med James F Gebhardt har han skrivit Slaget om Nordkalotten, och med Lennart Westberg som medförfattare har han skrivit storsäljande böcker som Svenskar i krig 1914-1945 och Svenskar i krig 1945-2015.

Tornedalingar på SVT

Följ med på studiebesök till Sveriges Television med Tornedalingar i Stockholm! (OBS! Alla grupper är nu fulla!)

Medlemmar i Tornedalingar i Stockholm välkomnas exklusivt till SVT i Stockholm för guidning och förhandstitt på säsongens avsnitt av Bastubaletten! Väj mellan tre tider:
Torsdag 26 okt klockan 15 (max 20 pers) FULLT
Torsdag 26 okt klockan 18 (max 20 pers) FULLT!

Obs! Ny tid för de som inte fick plats 26 okt. Onsd 6 dec kl 16!

Samling i TV-husets foajé, Oxenstiernsgatan 34, där guide möter. Besöket tar cirka en timme och kostar inget. Eventuellt blir det även besök på finska Uutiset.
I TV-husfoajén finns ett café med lättare rätter och smörgåsar.
Anmälan: Rut Niska Säfström 070-545 06 49 eller mejl ordforande@tornedalingar.se

 

”Välkommen till anrika TV-huset på Gärdet i Stockholm där Sveriges Television har producerat tv-program sedan 1969 då man spelade in Mumintrollet med Gösta Ekman. Sedan dess har klassiska program som Hylands hörna och Jacobs stege sänts från tv-huset. Bland de nya klassikerna kan nämnas Så ska det låta, Veckans brott och Skavlan. Här har även Ingmar Bergman spelat in tv-filmer. Eftersom SVT har hyrt ut sina studior även till andra produktionsbolag, har även Let´s Dance direktsänts härifrån. Under studiebesöket tittar vi även in i övriga studior och den stora nyhetsstudion, snickeriet där studiodekor tillverkas och Bolibompa-studion där Sveriges största barnprogram spelas in. Om allt klaffar kommer också SVT:s biträdande programchef för minoritetsspråk, tillika producenten bakom Bastubaletten, Mattias Barsk (bördig från Tärendö), att ge oss en förhandstitt på nya säsongen av Bastubaletten. Sveriges Television är ett oberoende public service-bolag som verkar i allmänhetens tjänst. SVT är till för alla i Sverige. Målet är att erbjuda ett utbud som engagerar, underhåller och berikar. SVT vill bidra till ett Sverige där alla är mer nyfikna och insatta. SVT finansieras av tittarna via TV-avgiften.”

Mattias Barsk (Foto: Janne Danielsson)

 

SVT:s kommunikatör Jan-Erik Westman (Övertorneå).

Skrivarcirkel i meänkieli i höst

Författaren och skrivpedagogen Paula Vartiainen leder en femdagarskurs i kreativt skrivande på meänkieli.

Kom med, du också! Bli befriad från kravet på perfektionism och få mod att berätta.

Dina egna uttryck och berättelser kanske trycker på och kräver att bli nedtecknade. Samtidigt revitaliseras språket på ett lustfyllt sätt. Du får individuell respons på dina texter och tips för ditt fortsatta skrivande.
Du behöver inte vara duktig på att skriva på meänkieli utan vi hjälps åt att översätta.
Korta teoripass med exempel från kända författare ger oss kunskap om
erkända metoder för skönlitterärt skrivande.

Kursen är på fem dagar upplagd enligt följande:
lörd 30 september, sön 1 oktober, lörd 14 oktober, lörd 28 oktober och lörd 11 november 2017. Alla dagar klockan 10-14.

Plats: Pumpan, Färgargårdstorget 1, Norra Hammarbyhamnen, Stockholm.
Kostnad: 200 kronor för medlemmar i Tornedalingar i Stockholm.
Antal platser: 10. Först till kvarn gäller.
Anmäl dig senast onsd 27 september till Lisbeth Nåmark,
mobil 073-766 95 77, eller mejl lisbeth.namark@live.se

Arrangör: Tornedalingar i Stockholm med stöd från Institutet för språk och folkminnen

Paula Vartiainen

Gänget som går skrivarcirkel i höst: Susanne Redebo, Mariann Wångklev, Kurt Kalander, pedagogen Paula Vartiainen, Kristina Hedström, Nelly Gard och Salme Huhdanperä. Två personer saknas på bild

Det här händer hos oss!

Allt eftersom programpunkterna för året blir klara lägger vi ut dem här på hemsidan – så håll utkik!
Alla är välkomna till våra arrangemang, inte bara tornedalingar.
För senaste nytt och nyheter som rör tornedalingar i exil, följ oss på Facebook i den öppna gruppen Tornedalingar i Stockholm. Eller på instagramkontot tornedalingaristockholm.
Här på hemsidan lägger vi upp de större och viktigare evenemangen där vi själva är värdar.

After work på Agaton i Gamla stan 18 maj.

After Work i Gamla stan 18 maj

Välkommen till våra Torsdagsträffar i Gamla stan! Vi fortsätter med after work sista torsdagen i varje månad. Vi har bokat in 18 maj.
Kom som du är till restaurang Agaton i Gamla stan, Västerlånggatan 72. Insläpp mellan 17.30 och 18. Mat och dryck från en speciell sponsrad meny. Anmäl dig genom att mejla Rut Niska Säfström på rut.niska.safstrom@comhem.se eller ring/sms:a henne på 070-545 06 49.

Bokcirkel med tornedalsförfattare

Våren 2015 startade vi en bokcirkel där vi läser böcker av författare från Tornedalen. Med jämna mellanrum träffas vi nu under trevliga former för att prata om innehållet.
Plats: Huddingegymnasiet, kvällstid. Fika till självkostnadspris.
Är du intresserad av att delta? Mejla catharina.isaksson2@gm
Ingen avgift.
Hjärtligt välkomna till trevliga träffar hälsar Catharina Isaksson!

Varannan måndag har vi konversationskurs i meänkieli i Norra Hammarbyhamnen.

Varannan måndag har vi konversationskurs i meänkieli i Norra Hammarbyhamnen.

Kursen i meänkieli

på måndagar fortsätter som drop in. Plats: Pumpan, Färgargårdstorget 1, Norra Hammarbyhamnen. Gamla och nya deltagare är välkomna. Anmäl dig till Sören Svartz på mobil 070-788 60 65.

 

Nu är vi uppe i 330 medlemmar i Tornedalingar i Stockholm och formkurvan pekar uppåt. Vi är den största lokalavdelningen av alla åtta som ingår i STR-T. Du vet väl om att alla som blir medlemmar i föreningen får en pin/nål i metall med meänflaku (tornedalsflaggan) att bära på rockslaget/blusen för att visa att vi stöttar Tornedalen? Samt ett medlemsblad 4 gånger per år med information och inbjudningar? Välkommen du med! Vi vill bli fler.

Kyrkans förtryck av svenska minoriteter

Söndag 19 november i Storkyrkan, Gamla stan; predikan av biskop Hans Stiglund från Tornedalen och därefter föredrag med Henning Johansson, professor emeritus och Bengt Niska, ordförande i STR-T.

Föredraget har rubriken Reformation för kyrkans förtryck av svenska minoriteter (exempelvis försvenskning av namn i kyrkoböcker).
Plats: Storkyrkosalen.

Biskop Hans Stiglund från Haparanda

Bengt Niska, ordförande STR-T

Mer information kommer här på hemsidan och i nästa medlemsblad i början på november.

Professor emeritus Henning Johansson

Bastubaletten tillbaka

Bastu och balett? Det låter ju hett. Och faktiskt, det slår inte bara gnistor, det blir stor eld! Gänget från tv-serien Bastubaletten, som blandade bastu och balett, är tillbaka. Nu på scen i en dans- och musikföreställning.

Efter uppmärksamhet från hela Norden och på internationella tv-mässor är gubbarna i bastun redo igen. Den här gången måste allt bli rätt! Det går inte att ta om eller klippa bort inför publik! Urpremiären för ”Här dansar vi inte!” (uppföljaren till Bastubaletten) blev lämpligt nog i Tärendö, på Eldfesten, lördag den 27 augusti. SVT fanns på plats och filmade. Nu väntar vi på att se resultatet på teve.

Bengt Niska och SVT;s koreograf Justine Kirk.

Bengt Niska och SVT:s koreograf Justine Kirk.

27 augusti 2016 i Tärendö - uppföljaren till SVT:s Bastbaletten.

27 augusti 2016 i Tärendö – uppföljaren till SVT:s Bastbaletten.

Pippi Långstrump på meänkieli – till medlemspris!

”Efter sex månaders arbete har vi nu kommit ut med Tunneks sie Pippi Longstrympin? (Känner du Pippi Långstrump?) på meänkieli”, hälsar Christina Snell-Lumio i Hedenäset som driver Lumio förlag.
Originalutgåvan från 1947 med färgillustrationer av Ingrid Nyman.
Översättningen till meänkieli är gjord av Kerstin Tuomas Larsson samt Tuula Uusitalo, båda från Pajala.
Boken är utgiven med stöd av statens Kulturråd.
Medlemmar i Tornedalingar i Stockholm erbjuds nu att beställa boken för ett specialpris, 150 kr/st. Vid beställning av 10 ex och fler bjuder förlaget på frakten.

Kontakt: www.lumio.se/lumio.html eller info@lumio.se
pippi

 

Nya krafter valdes på årsmötet

Vid årsmötet 9 mars i Gamla stan valdes två nya krafter in i vår styrelse. Det blev Lars-Gunnar Winsa (ordinarie) som efterträder Thomas Olofsson som flyttat söderut. Winsa bor i Skarpnäck och jobbar som socionom, känd för bland annat sitt arbete med att integrera romer i samhället.
Ny ersättare blev Stefan Lindahl från Luppio (Övertorneå) som i sitt yrkesverksamma liv arbetat som polis.
Nästan 50 personer slöt upp på årsmötet, vilket är  nytt rekord. Elisabeth Berggård från Kangos berättade efter fikat om sin far och Lars Levi Laestadius som var hennes farfarsfar.

Stefan Lindahl, ny ersättare i styrelsen.

Stefan Lindahl, ny ersättare i styrelsen.

Continue reading