Dagskryssning till Åland 2 september

Följ med på en trevlig dagskryssning till Åland/Mariehamn med Tornedalingar i Stockholm!

Vi åker med Viking Line och äter gott och får tid att prata med varann. Avgång lörd 2 sep från Stadsgårdskajen i Stockholm kl 7.45. Åter i Stockholm 18.55. På Åland byter vi båt direkt, så vi går inte in i stan.

Pris: 150 kr per person, då ingår resa och frukostbuffe (som vi börjar vår dag med). Vi har 15 platser.

Betala in summan senast 31 juli 2017 till Tornedalingar i Stockholms plusgiro 412212-3. Ange namn och födelseår. Anmäl dig samtidigt via mejl till susanne.redebo@gmail.com eller mobil 070-2627011.

Eller till Stefan Lindahl, mobil 072-200 20 68, mejladress stefanlindahl22@gmail.com.

Välkomna till en riktigt trevlig dag! ❤️❤️❤️ / Styrelsen

After work på Agaton

Vi fortsätter med våra populära after works i Gamla stan sista veckan i varje månad. Kom du också! Vi har bokat 28 sep, 24 okt och 23 nov. Vi samlas mellan klockan 17.30 och 18 på restaurang Agaton utefter Västerlånggatan, äter och dricker gott. Menyn är något reviderad sedan i våras. Välkommen med anmälan till styrelseledamoten Stefan Lindahl, mobil 072-200 20 68, mejladress stefanlindahl22@gmail.com. Vi behöver veta på ett ungefär hur många vi blir varje gång, därför är det bra om du hör av dig till Stefan några dagar innan.

Mistä sie tulet?

– Mistä sie tulet?

Det är en vanlig fråga när vi ses på våra föreningsträffar. Ylitorniosta, Pajalasta eller Karungista kan man höra bland borden. Samtalen är igång.

– Är du bror till…?  Känner du…?  Var bodde du…?

De flesta vill känna samhörigheten och sitt ursprung.  Tornedalen blir levande när jag möter tornedalingar. Många har gjort samma resa, att en gång ha flyttat men längtar tillbaks. Man inser samtidigt att det inte längre är tänkbart. Men någonstans i djupet är man från Tornedalen. Och så åker man dit då och då för att fylla på med känslor och minnen. Så visst har föreningen en viktig uppgift.

Fram till 60-talet var min miljö i Haparanda tvåspråkig. Föräldrarna skiftade mellan svenska och finska. Eller var det meänkieli? Tog vi bussen till Pajala blev svenskan glesare. Så levde jag utan att förstå vilken tillgång det var att vistas i en sådan miljö. Sedan 70-talet bor jag i Stockholm. Vad har hänt? Är språket och kulturen förlorade?  Kanske ändå inte.

Nu går jag en kurs i meänkieli. Flera kan berätta att orden får en särskild betydelse när de sägs på meänkieli. Orden blir till berättelser.  Meningarna blir mustiga. Vi upptäcker en del av vår identitet. Ta möjligheten att börja en kurs. Just nu läser vi Hunteerinkiä köökissä av Ann-Kristin Lundström. Den innehåller träffande funderingar kring vardagssituationer – på meänkieli.

Eller varför inte börja i vår bokcirkel? Eller i en skrivarkurs som planeras till hösten.

Ett arrangemang att se fram emot är Björn Ylipääs presentation av boken Smak av norrsken. Det är en matresa som lovar sinnliga dofter och smaker. Hoppas vi ses den 24 april på Själagårdsgatan 13 i Gamla Stan.

Det klagas ju på att föreningar har svårt att rekrytera nya medlemmar. Men vi blir fler. Vi försöker ha ett varierat program som berör Tornedalen. Det kan vara intressant för oss i södra Sverige att det forskas om vardagslivet på den svenskfinska gränsen eller att det skapas en konsthall i Tornedalen.

Vi söker samarbete med andra organisationer som har Tornedalen som utgångspunkt. Senast har vi bjudit in Haparandapojkarna.

Tack Gunnar för ett väl genomfört årsmöte och tack Irma för åren i styrelsen och snittarna!

Tack Gunhild Stensmyr för ett engagerande föredrag. Vi kommer till Risudden!

Slutligen ett tips: det är halva priset på viss litteratur och musik på Kaamos förlag. Passa på att gå in på str-t.com och beställ.

//

Kjell Havring, ledamot i styrelsen Tornedalingar i Stockholm

Tornedalingar på SVT

Följ med på studiebesök till Sveriges Television med Tornedalingar i Stockholm! SVT:s marknadsförare Jan-Erik Westman (Övertorneå) guidar oss bakom kulisserna. Mer information kommer! Håll utkik i medlemsbladet som kommer i början på september.

 

 

Skrivarcirkel i meänkieli i höst

Författaren och skrivpedagogen Paula Vartiainen leder en femdagarskurs i kreativt skrivande på meänkieli.

Kom med, du också! Bli befriad från kravet på perfektionism och få mod att berätta.

Dina egna uttryck och berättelser kanske trycker på och kräver att bli nedtecknade. Samtidigt revitaliseras språket på ett lustfyllt sätt. Du får individuell respons på dina texter och tips för ditt fortsatta skrivande.
Du behöver inte vara duktig på att skriva på meänkieli utan vi hjälps åt att översätta.
Korta teoripass med exempel från kända författare ger oss kunskap om
erkända metoder för skönlitterärt skrivande.

Kursen är på fem dagar upplagd enligt följande:
lörd 30 september, sön 1 oktober, lörd 14 oktober, lörd 28 oktober och lörd 11 november 2017. Alla dagar klockan 10-14.

Plats: Pumpan, Färgargårdstorget 1, Norra Hammarbyhamnen, Stockholm.
Kostnad: 200 kronor för medlemmar i Tornedalingar i Stockholm.
Antal platser: 10. Först till kvarn gäller.
Anmäl dig senast onsd 27 september till Lisbeth Nåmark,
mobil 073-766 95 77, eller mejl lisbeth.namark@live.se

Arrangör: Tornedalingar i Stockholm med stöd från Institutet för språk och folkminnen

Paula Vartiainen

Det här händer hos oss!

Allt eftersom programpunkterna för året blir klara lägger vi ut dem här på hemsidan – så håll utkik!
Alla är välkomna till våra arrangemang, inte bara tornedalingar.
För senaste nytt och nyheter som rör tornedalingar i exil, följ oss på Facebook i den öppna gruppen Tornedalingar i Stockholm. Eller på instagramkontot tornedalingaristockholm.
Här på hemsidan lägger vi upp de större och viktigare evenemangen där vi själva är värdar.

After work på Agaton i Gamla stan 18 maj.

After Work i Gamla stan 18 maj

Välkommen till våra Torsdagsträffar i Gamla stan! Vi fortsätter med after work sista torsdagen i varje månad. Vi har bokat in 18 maj.
Kom som du är till restaurang Agaton i Gamla stan, Västerlånggatan 72. Insläpp mellan 17.30 och 18. Mat och dryck från en speciell sponsrad meny. Anmäl dig genom att mejla Rut Niska Säfström på rut.niska.safstrom@comhem.se eller ring/sms:a henne på 070-545 06 49.

Bokcirkel med tornedalsförfattare

Våren 2015 startade vi en bokcirkel där vi läser böcker av författare från Tornedalen. Med jämna mellanrum träffas vi nu under trevliga former för att prata om innehållet.
Plats: Huddingegymnasiet, kvällstid. Fika till självkostnadspris.
Är du intresserad av att delta? Mejla catharina.isaksson2@gm
Ingen avgift.
Hjärtligt välkomna till trevliga träffar hälsar Catharina Isaksson!

Varannan måndag har vi konversationskurs i meänkieli i Norra Hammarbyhamnen.

Varannan måndag har vi konversationskurs i meänkieli i Norra Hammarbyhamnen.

Kursen i meänkieli

på måndagar fortsätter som drop in. Plats: Pumpan, Färgargårdstorget 1, Norra Hammarbyhamnen. Gamla och nya deltagare är välkomna. Anmäl dig till Sören Svartz på mobil 070-788 60 65.

 

Nu är vi uppe i 330 medlemmar i Tornedalingar i Stockholm och formkurvan pekar uppåt. Vi är den största lokalavdelningen av alla åtta som ingår i STR-T. Du vet väl om att alla som blir medlemmar i föreningen får en pin/nål i metall med meänflaku (tornedalsflaggan) att bära på rockslaget/blusen för att visa att vi stöttar Tornedalen? Samt ett medlemsblad 4 gånger per år med information och inbjudningar? Välkommen du med! Vi vill bli fler.

Så ska meänkielin få större tyngd

Regeringen har misslyckats med delar av sin minoritetspolitik. Majoriteten av kommuner och landsting jobbar inte med det grundskydd som minoritetsbefolkningen har rätt till. Därför föreslår nu en utredning signerad Lennart Rohdin åtgärder. Bland annat bör minoritetsfrågorna införlivas i Skollagen och Socialtjänstlagen för att få tyngd. Ett speciellt språkcentrum för meänkieli kan också komma att prioriteras och STR-T kan få ökade anslag.

Lennart Rohdin kommer till Tornedalingar i Stockholm på Själagårdsgatan 13 i Gamla stan onsdagen den 20 sep kl 18 och berättar om vad han kommit fram till och alla åtgärder han föreslår. Inträde 40 kr för medlemmar, 60 kr icke medlemmar. Fika ingår.

Bastubaletten tillbaka

Bastu och balett? Det låter ju hett. Och faktiskt, det slår inte bara gnistor, det blir stor eld! Gänget från tv-serien Bastubaletten, som blandade bastu och balett, är tillbaka. Nu på scen i en dans- och musikföreställning.

Efter uppmärksamhet från hela Norden och på internationella tv-mässor är gubbarna i bastun redo igen. Den här gången måste allt bli rätt! Det går inte att ta om eller klippa bort inför publik! Urpremiären för ”Här dansar vi inte!” (uppföljaren till Bastubaletten) blev lämpligt nog i Tärendö, på Eldfesten, lördag den 27 augusti. SVT fanns på plats och filmade. Nu väntar vi på att se resultatet på teve.

Bengt Niska och SVT;s koreograf Justine Kirk.

Bengt Niska och SVT:s koreograf Justine Kirk.

27 augusti 2016 i Tärendö - uppföljaren till SVT:s Bastbaletten.

27 augusti 2016 i Tärendö – uppföljaren till SVT:s Bastbaletten.

Pippi Långstrump på meänkieli – till medlemspris!

”Efter sex månaders arbete har vi nu kommit ut med Tunneks sie Pippi Longstrympin? (Känner du Pippi Långstrump?) på meänkieli”, hälsar Christina Snell-Lumio i Hedenäset som driver Lumio förlag.
Originalutgåvan från 1947 med färgillustrationer av Ingrid Nyman.
Översättningen till meänkieli är gjord av Kerstin Tuomas Larsson samt Tuula Uusitalo, båda från Pajala.
Boken är utgiven med stöd av statens Kulturråd.
Medlemmar i Tornedalingar i Stockholm erbjuds nu att beställa boken för ett specialpris, 150 kr/st. Vid beställning av 10 ex och fler bjuder förlaget på frakten.

Kontakt: www.lumio.se/lumio.html eller info@lumio.se
pippi

 

Nya krafter valdes på årsmötet

Vid årsmötet 9 mars i Gamla stan valdes två nya krafter in i vår styrelse. Det blev Lars-Gunnar Winsa (ordinarie) som efterträder Thomas Olofsson som flyttat söderut. Winsa bor i Skarpnäck och jobbar som socionom, känd för bland annat sitt arbete med att integrera romer i samhället.
Ny ersättare blev Stefan Lindahl från Luppio (Övertorneå) som i sitt yrkesverksamma liv arbetat som polis.
Nästan 50 personer slöt upp på årsmötet, vilket är  nytt rekord. Elisabeth Berggård från Kangos berättade efter fikat om sin far och Lars Levi Laestadius som var hennes farfarsfar.

Stefan Lindahl, ny ersättare i styrelsen.

Stefan Lindahl, ny ersättare i styrelsen.

Continue reading