Sugen på att prata och läsa meänkieli?

Är du sugen på att prata meänkieli, lära dig mer och diskutera med andra om språkets uttryck och meningar? Läsa böcker och skriva lite? Kursen på måndagar fortsätter. OBS! Det här är ingen cirkel för nybörjare utan snarare för dem som vill hålla liv i språket.

Plats: Pumpan, Färgargårdstorget 1, Norra Hammarbyhamnen.

Ett fåtal platser kvar.

Anmäl dig till Lisbeth Nåmark, mejl lisbeth.namark@live.se eller mobil 073-766 95 77.

Nina Wähä om prisade romanen Testamente

22 januari 2020 kommer Augustnominerade Nina Wähä till Tornedalingar i Stockholm. Arrangemanget görs tillsammans med Hornstulls bibliotek.

Plats: Hornstulls bibliotek.

(Mer information kommer längre fram)

Nina Wähä är född och bosatt i Stockholm. Hon debuterade 2007 med romanen S som i syster. Hon spelade en av huvudrollerna i filmen Babylonsjukan och har sjungit i popbandet Lacrosse. Romanerna Titta inte bakåt! (2010) och Testamente (2019) hyllades av kritiker samt nominerades till Augustpriset 2019.

Ur Norstedts.se:

”Är man ansvarig för sin familjs synder? Kan man egentligen göra något för att förändra historien? Kan man kanske skriva om den? Det är frågor Nina Wähä ställer i sin nya roman Testamente.

Det här är en familjeroman som inte liknar något annat. Lite som om Thomas Vinterbergs film Festen släppts ner i ett Jonathan Safran Foerskt universum.

– Man kan säga att Testamente är ett sorts sätt att bredda den fiktiva historieskrivningen, att skriva om människoöden som man kanske inte i första hand är van att läsa om, men vars berättelser behövs för att förstå världen vi kommer ifrån, världen vi lever i, och världen imorgon.

Testamente möter vi Annie, som när hon blir gravid motvilligt åker hem till platsen där hon växte upp. Bondgården ligger i Tornedalen, med sitt eget språk, sitt eget meänkieli. Inte svenska, inte finska, något tredje, eget. Ingen blir särskilt glad över att se henne.

Det här är nämligen en familj där en stor hemlighet ständigt hänger över dem. Två föräldrar och tolv barn, fjorton beroende på hur man räknar, som aldrig kommit överens.”

Foto: Kajsa Göransson

 

Snygg kepa med diskret logga

After work på Sallys sista torsdagen i månaden

Välkommen till våra torsdagsträffar i Gamla stan! Vi fortsätter med afterwork sista torsdagen i varje månad klockan 18-21.

Vi ser fram emot att träffa dig.

Närmare besked om exakt datum under 2020 kommer längre fram i december.

Kom som du är till restaurang Sallys i Gamla stan, Västerlånggatan 52. Insläpp mellan 17.30 och 18. Mat och dryck från en speciell meny. Anmäl dig genom att mejla Stefan Lindahl på stefan.lindahl22@gmail.com eller ring/sms:a på 072-200 20 68.

 

Tornedalingarnas dag firades för första gången officiellt

Tornedalingarnas dag firades offentligt för första gången i Stockholm efter att Stockholms stad blivit förvaltningskommun för meänkieli 2019. Meänflaku hissades och Birger Winsa, docent i meänkieli, höll ett anförande. Kristina Hedström sjöng Tornedalssången.
Del av Birger Winsas tal:
”On suuri kunnia mulle seisoa täälä Kaupunkintalossa ja puhua meänkieltä. Se on kaunis päätös, jonka Stokholmi on tehny ette tunnustaa meänkielen kaupunkin vähemistökieleksi… Det är
en stor ära för mig att stå här vid Stadshuset och prata om meänkieli. Det är en vacker gest av Stockholm att erkänna meänkieli som ett av stadens minoritetsspråk…”

Efter ceremonin bjöd Tornedalingar i Stockholm på en gratis båttur till Drottningholm. Foto: Lisbeth Nåmark

Stadshuset

 

 

Margareta Sjöö i Tornedalsdräkt

Kristina Hedström och ordf Rut Niska Säfström

Birger Winsa höll tal

 

 

God jul och Gott nytt år!

God jul och Gott nytt år!

Styrelsen för Tornedalingar i Stockholm vill tacka för ett fantastiskt 2019 och önska alla sina nya och gamla medlemmar en riktigt God juloch ett Gott nytt år!

Glöm inte julfesten den 6 december (se nedan).  Vi ses efter det på andra sidan nyåret!

Det här händer hos oss!

Allt eftersom programpunkterna för året blir klara lägger vi ut dem här på hemsidan – så håll utkik!
Alla är välkomna till våra arrangemang, inte bara tornedalingar.
För senaste nytt och nyheter som rör tornedalingar i exil, följ oss på Facebook i den öppna gruppen Tornedalingar i Stockholm. Eller på instagramkontot tornedalingaristockholm.
Här på hemsidan lägger vi upp de större och viktigare evenemangen där vi själva är värdar.

After work på Agaton i Gamla stan 18 maj.

After Work i Gamla stan 18 maj

Välkommen till våra Torsdagsträffar i Gamla stan! Vi fortsätter med after work sista torsdagen i varje månad. Vi har bokat in 18 maj.
Kom som du är till restaurang Agaton i Gamla stan, Västerlånggatan 72. Insläpp mellan 17.30 och 18. Mat och dryck från en speciell sponsrad meny. Anmäl dig genom att mejla Rut Niska Säfström på rut.niska.safstrom@comhem.se eller ring/sms:a henne på 070-545 06 49.

Bokcirkel med tornedalsförfattare

Våren 2015 startade vi en bokcirkel där vi läser böcker av författare från Tornedalen. Med jämna mellanrum träffas vi nu under trevliga former för att prata om innehållet.
Plats: Huddingegymnasiet, kvällstid. Fika till självkostnadspris.
Är du intresserad av att delta? Mejla catharina.isaksson2@gm
Ingen avgift.
Hjärtligt välkomna till trevliga träffar hälsar Catharina Isaksson!

Varannan måndag har vi konversationskurs i meänkieli i Norra Hammarbyhamnen.

Varannan måndag har vi konversationskurs i meänkieli i Norra Hammarbyhamnen.

Kursen i meänkieli

på måndagar fortsätter som drop in. Plats: Pumpan, Färgargårdstorget 1, Norra Hammarbyhamnen. Gamla och nya deltagare är välkomna. Anmäl dig till Sören Svartz på mobil 070-788 60 65.

 

Nu är vi uppe i 330 medlemmar i Tornedalingar i Stockholm och formkurvan pekar uppåt. Vi är den största lokalavdelningen av alla åtta som ingår i STR-T. Du vet väl om att alla som blir medlemmar i föreningen får en pin/nål i metall med meänflaku (tornedalsflaggan) att bära på rockslaget/blusen för att visa att vi stöttar Tornedalen? Samt ett medlemsblad 4 gånger per år med information och inbjudningar? Välkommen du med! Vi vill bli fler.

JULFEST med Meänpojat fredag 6 december

Hjärtligt välkommen till årets julfest för alla medlemmar i vår förening! Som vanligt dukar vi fram ett dignande julbord. Det första för året för de flesta. Redan kl 18 drar vi igång med glögg och mingel. Julbordet serveras från kl 19. Under kvällen får vi också njuta av gruppen Meänpojats spelglädje.

Fredagen 6 december
Plats: Pumpan, Färgargårdstorget 1, Norra Hammarbyhamnen (Buss 76 från Medborgarplatsen till ändhållplatsen)
Kl 18 Glögg och mingel
Kl 19 Julbordet serveras

För kvällens underhållning står Meänpojat som består av Håkan Wikström, piano och gitarr samt Ola Rönnbäck på bas.  Duon utlovar dansmusik men också gammeltjo och jazz-och visinspirerade tongångar.

Pris: 350 kr/person.
Betalning: Plusgiro 412212-3 senast den 2/12.
I priset ingår glögg och ett glas vin eller öl/vatten till maten. Mer dryck finns till självkostnadspris (kontant/swish). Anmälan senast den 2/12 till
eva.wuolikainen@gmail.com, 070-696 51 44 eller lisbeth.namark@live.se, 073-766 95 77.
OBS! Anmälan är bindande och festen är endast för betalande medlemmar.
Du som ännu inte är medlem – lös medlemskort för 2020 så gäller det även för julfesten. Vill du eller din vän bli medlem 2020 ska du/hen betala in medlemsavgiften TIDIGAST 1 december 2019, hälsar administrationen som har brytdatum just 1 december inför medlemsskap nästa år. Hur blir du medlem? Kolla på denna hemsidas startsida och följ länken ”Bli medlem”.

Meänpojat med Håkan och Ola.

 

 

 

Bastubaletten tillbaka

Bastu och balett? Det låter ju hett. Och faktiskt, det slår inte bara gnistor, det blir stor eld! Gänget från tv-serien Bastubaletten, som blandade bastu och balett, är tillbaka. Nu på scen i en dans- och musikföreställning.

Efter uppmärksamhet från hela Norden och på internationella tv-mässor är gubbarna i bastun redo igen. Den här gången måste allt bli rätt! Det går inte att ta om eller klippa bort inför publik! Urpremiären för ”Här dansar vi inte!” (uppföljaren till Bastubaletten) blev lämpligt nog i Tärendö, på Eldfesten, lördag den 27 augusti. SVT fanns på plats och filmade. Nu väntar vi på att se resultatet på teve.

Bengt Niska och SVT;s koreograf Justine Kirk.

Bengt Niska och SVT:s koreograf Justine Kirk.

27 augusti 2016 i Tärendö - uppföljaren till SVT:s Bastbaletten.

27 augusti 2016 i Tärendö – uppföljaren till SVT:s Bastbaletten.

Pippi Långstrump på meänkieli – till medlemspris!

”Efter sex månaders arbete har vi nu kommit ut med Tunneks sie Pippi Longstrympin? (Känner du Pippi Långstrump?) på meänkieli”, hälsar Christina Snell-Lumio i Hedenäset som driver Lumio förlag.
Originalutgåvan från 1947 med färgillustrationer av Ingrid Nyman.
Översättningen till meänkieli är gjord av Kerstin Tuomas Larsson samt Tuula Uusitalo, båda från Pajala.
Boken är utgiven med stöd av statens Kulturråd.
Medlemmar i Tornedalingar i Stockholm erbjuds nu att beställa boken för ett specialpris, 150 kr/st. Vid beställning av 10 ex och fler bjuder förlaget på frakten.

Kontakt: www.lumio.se/lumio.html eller info@lumio.se
pippi