Tornedalen nu och då!

Onsdagen 18 april kl 18
Plats: Själagårdsgatan 13 i Gamla stan.
Insläpp klockan 17.30.
Inträde: 40 kr för medlemmar/60 kr för icke medlemmar. Fika ingår.

Tomas Harila Carlgren är född i Nedertorneå och har levt i Torneå och Haparanda. Han är framgångsrik konstnär och formgivare samt doktorand vid Lappland universitet i Rovaniemi. På Reijmyre glasbruk har formgivit en rad produkter, till exempel cocktailglaset i serien Arise som användes till förrätten vid kronprinsessparets bröllop 2010 samt Maudglaset (2006) på uppdrag av Maud Olofsson.

 

Han skriver själv:

”Sjöng ”Tähti – Ett litet hjärta” i radion. Eller var det Monrepos? Men träden bar i alla fall inga blad och stammarna var gråsvarta av vätan. Det regnade snöslask. Luften var bitter köld. Fränt grått. Inte en grå värld utan en rikedom av grå nyanser. Det är inget ovanligt i Tornedalen i november. Tornedalen är en värld i två nationer; Finland och Sverige. Ett område större än Danmark. En värld med flera språk och dialekter; svenska, finlandssvenska, finska, svenskfinska, samiska, romani, hebreiska, jiddisch, kyrkslaviska, tornedalsfinska/meänkieli och fler än så. Kulturförmögenhet. Olika världar, tänkte somliga. Vi stegade orädda in. ”Armaani, ain, sun ain’ oon mä vain.”
Ensamma när dagen tog slut. Utan skydd. Svarta himlar med kalla stjärnor. Vassa blickar i ryggen. Vi blev ”kimpassa.” Snart är bara suckar kvar.
Jag har levt nästan ett helt liv i tingens och bildernas tjänst. Det började med kunskap att vara, insikt och kraft. Först kommer skönhet, sedan kommer ingenting och ingenting… Dekonstruktion, punk, den nya romantiken, den vita empirestaden och Slussen är därborta. Målningar, sakliga tygtryck och glas, afrikanska barn och kungligt.
Nu vänder jag tillbaka till igår. Till min egen värld av form och konstfärdigheter. Jag sover gott och har inga koncentrationssvårigheter så jag blir nog inte särskilt nostalgisk. Doftar det av häggens vita blommor?
Följ med mig när jag återvänder på mina stigar tillbaka till form i Tornedalen. Allt är nästan glömt, det mesta är borta.
”Klasista kartanolle.”

Glas från Reijmyre som Tomas formgivit.

 

Posted in Nyhet.