Genomfört våren 2013

Vår lokal för höstens träffar är Själagårdsgatan 13 i Gamla Stan om inget annat anges. Kaffe/te och en macka att bre ́ finns från 17.30. Föredraget början klockan 18.00.

Entré 30:-

Onsdag 20 februari

När Pauli Alakokkari från Nedertorneå räddade livet på en Karelen-farare

Författaren Olle Leino berättar om sin bok Överlevaren, som handlar om amerikafinnen Kalle Kemppainen, och de öden som väntade honom efter att han emigrerat till Sovjet-Karelen, ”Arbetarnas paradis”. Författaren och journalisten Olle Leino är välkänd både i Sverige och Finland för sina böcker som alla på ett eller annat sätt berörde finländska kommunismen.
Han skrev en bestseller om sin far Yrjö Leino, omstridd kommunistisk inrikesminister i 40-talets Finland och han skrev kritikerrosat om dramatiken i sin hembygd, Porkala-regionen, som efter kriget blev en sovjetrysk militärbas nästgårds till Helsingfors. Överlevaren är Olle Leinos åttonde bok.

Lördag 9 mars

ABF huset, Sveavägen 4. Seminarium 13.00 – 16.30

Norrbotten en bra bit av Sverige

Entreavgift 60 kronor

  • Kvinnoperspektiv på Norrbotten. Är Norrbotten ett gubblän? Monica Simu, småföretagare Övertorneå, Helena Stenberg, kommunalråd Piteå och Birgitta Strömbäck, tidigare biträdande informationschef Norrbottens Läns Landsting.
  • Närings- och regionalpolitik, utveckling och framtid. Thage G Peterson, Peter Roslund och Peter Eriksson.
  • Föredrag Norrbottens försvar i ett Nordkalottperspektiv med Olof Granander, överste och garnisionschef Boden. Kommentarer av förre försvarsministern Thage G Peterson. Samarrangemang ABF, Norrbottens Gille och Tornedalingar i Stockholm.

Onsdag 20 mars

17.30 Årsmöte

18.30 Kaffe och smörgås

19.00 Författaren Tove Alsterdal presenterar sig och sin senaste bok

I tystnaden begravd

Min första kriminalroman, Kvinnorna på stranden, kom 2009 och är sedan dess utgiven i 10 länder. Även I tystnaden begravd är på väg ut i världen och har hittills hunnit släppas i Norge och Danmark. Innan jag började skriva böcker arbetade jag som journalist i många år, 15 av dem i Luleå, och skrev manus för teater, radio och film. Och så är jag Elsa Buchts dotter, förstås. Släkten kommer från Karungi men boken utspelar sig i en fiktiv by, Kivikangas, som jag har lagt några kilometer norrut.

Jag ville vara fri att skriva Tornedalen i mitt huvud, och det är ju ändå en kriminalroman. Man vill ju inte att folk ska gå omkring och undra: Nå vem är det nu hon har tagit livet av.

(Med reservation om förändringar)