Mistä sie tulet?

– Mistä sie tulet?

Det är en vanlig fråga när vi ses på våra föreningsträffar. Ylitorniosta, Pajalasta eller Karungista kan man höra bland borden. Samtalen är igång.

– Är du bror till…?  Känner du…?  Var bodde du…?

De flesta vill känna samhörigheten och sitt ursprung.  Tornedalen blir levande när jag möter tornedalingar. Många har gjort samma resa, att en gång ha flyttat men längtar tillbaks. Man inser samtidigt att det inte längre är tänkbart. Men någonstans i djupet är man från Tornedalen. Och så åker man dit då och då för att fylla på med känslor och minnen. Så visst har föreningen en viktig uppgift.

Fram till 60-talet var min miljö i Haparanda tvåspråkig. Föräldrarna skiftade mellan svenska och finska. Eller var det meänkieli? Tog vi bussen till Pajala blev svenskan glesare. Så levde jag utan att förstå vilken tillgång det var att vistas i en sådan miljö. Sedan 70-talet bor jag i Stockholm. Vad har hänt? Är språket och kulturen förlorade?  Kanske ändå inte.

Nu går jag en kurs i meänkieli. Flera kan berätta att orden får en särskild betydelse när de sägs på meänkieli. Orden blir till berättelser.  Meningarna blir mustiga. Vi upptäcker en del av vår identitet. Ta möjligheten att börja en kurs. Just nu läser vi Hunteerinkiä köökissä av Ann-Kristin Lundström. Den innehåller träffande funderingar kring vardagssituationer – på meänkieli.

Eller varför inte börja i vår bokcirkel? Eller i en skrivarkurs som planeras till hösten.

Ett arrangemang att se fram emot är Björn Ylipääs presentation av boken Smak av norrsken. Det är en matresa som lovar sinnliga dofter och smaker. Hoppas vi ses den 24 april på Själagårdsgatan 13 i Gamla Stan.

Det klagas ju på att föreningar har svårt att rekrytera nya medlemmar. Men vi blir fler. Vi försöker ha ett varierat program som berör Tornedalen. Det kan vara intressant för oss i södra Sverige att det forskas om vardagslivet på den svenskfinska gränsen eller att det skapas en konsthall i Tornedalen.

Vi söker samarbete med andra organisationer som har Tornedalen som utgångspunkt. Senast har vi bjudit in Haparandapojkarna.

Tack Gunnar för ett väl genomfört årsmöte och tack Irma för åren i styrelsen och snittarna!

Tack Gunhild Stensmyr för ett engagerande föredrag. Vi kommer till Risudden!

Slutligen ett tips: det är halva priset på viss litteratur och musik på Kaamos förlag. Passa på att gå in på str-t.com och beställ.

//

Kjell Havring, ledamot i styrelsen Tornedalingar i Stockholm

Posted in Nyhet.