Om oss

Tornedalingar i Stockholm är en förening för människor från Tornedalen och hela det ursprungliga finsktalande området i Norrbotten samt för andra som känner samhörighet med föreningens strävanden.

 

Föreningen bildades år 1982 som den första lokalavdelningen inom Svenska Tornedalingars Riksförbund, STR-T. Vi jobbar för att vår minoritet ska bevaras, både kulturellt och språkligt. Vi utgör också en träffpunkt för tornedalingar i förskingringen och möts på fester, föreläsningar, studiecirklar och evenemang. Inte bara du som är född i Tornedalen är välkommen som medlem utan alla människor som känner någon slags samhörighet med den landsändan eller språket välkomnar vi!

Vi har öppna medlemsträffar ungefär 6 gånger varje år vilket innebär att många tar med sig en vän eller sin familj till våra träffar. Det som är gemensamt för våra evenemang är att de har en anknytning till Tornedalen på något sätt. Aktuell lokal anges på webben (Facebook och instagram) och i medlemsbladet Tornedalingar i Stockholm. De föreläsare som vi bjuder in till träffarna kan vara författare, forskare, politiker, artister eller annat. Vi ger ut medlemsbladet 4 gånger per år och vår skötsel av hemsida bekostas delvis av medel från Stockholm Stad. Sök oss på Facebook och på instagram under begreppet Tornedalingar i Stockholm.


Vad gör vi? MYCKET!

 • Föreläsningar och träffar flera gånger per år där någon intressant föreläsare med anknytning till Tornedalen dyker upp. Författare, företagsledare, dna-forskare, historiker … Listan är oändlig. Vi ses i vår lokal på Själagårdsgatan i Gamla stan.
 • Studiecirklar bland annat i meänkieli (konversation), tornedalslitteratur, tennarmbandstillverkning och stickning av Lovikkavantar.
 • Samarbetsprojekt med de andra nationella minoriteterna.
 • Skrivarkurser i meänkieli, danslektioner i finsk tango, kryssningar till Åland …
 • Utflykter och studiebesök, after work en gång i månaden.
 • Medverkan i olika kulturprogram, bland annat 5 Folk Festival i Kungsträdgården.
 • Vi intervjuas av lärarstudenter, elever och massmedia om kulturarv, språk, historia, betydelsen av rötter med mera.
 • Vi sprider kännedom om vår förening genom sociala medier, massmedia, festivaler och marknader.
 • Fester! Inte minst den största av alla: julfesten!

  Kryssning till Åland över dagen.

  Tanssilaiset på Pumpan i Norra Hammarbyhamnen, våren 2017.

Vi finns på Facebook som en egen grupp under namnet Tornedalingar i Stockholm. image

 

 

 

 

Välkommen att gilla oss där och ta del av dagsaktuella händelser! Eller följ oss på instagram, @tornedalingaristockholm. Där matar vi på med aktuella händelser.