Boksläpp från tornedalingar

Flera tornedalingar släpper nya böcker i höst.

Kjell Lampinen

Kjell Lampinen

terapeuten

 

 

 

 

 

 

 

 

Kjell Lampinen är född och uppvuxen i byn Kuivakangas nära Övertorneå men bor numera i Uppsala där han jobbar som psykolog/psykoterapeut. I höst kom hans bok Terapeuten ut. Han skriver: ”Mitt roman har sin centrala handling på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning där psykologen Kristian är huvudpersonen. På mottagningen utspelar sig både seriösa terapier och behandlingskonferenser, men även dramatiska och komiska händelser. På olika sätt försöker personalen lösa dem. Kristian får även svårigheter i sin familj och med hustrun, som har kommit på nya tankar i sitt liv. Under hela berättelsen får Kristian minnesupplevelser från sin uppväxt i en by i norra Norrland (Kuivakangas) och från Haparanda (”Aspstrand”). Berättelserna är känslosamma, dramatiska men även humoristiska.”
Boken finns att beställa hos adlibris.com för 186 SEK. 

Leif Larsson, bördig från Tärendö men numera boende i Luleå, släppte en bok i oktober: Då du hör björnen vissla. Den innehåller 20 noveller.Tre av dem har direkt anknytning till Tornedalen. Övriga berör resten av Norrbotten, mest i kustområdet runt Råneå.
Utdrag från pärmens baksida: ”Två pojkar gömde sig i det höga gräset bakom mjölkpallen och döden for förbi dem med en båtshake fastspänd på cykeln, så nära att gräset vajade. Och hade inte Manfred Berg vrålat och gapat hela vägen från skiljestället och upp mot byn, som om han blivit galen. så skulle de kanske inte ha förstått hur allvarligt det var det som hade hänt.”
Leif har skrivit flera böcker tidigare.
Då du hör björnen vissla kan förhandsbeställas till ett reducerat pris 125 kr (ordinarie pris 160 kr) under oktober via Lumio förlag, Björkebyvägen 6, 957 95 Hedenäset eller via e-post till info@lumio.seLeifs hemsida: www.lars-son.se

Leif Larsson

Leif Larsson

Då du hör björnen vissla.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rita Simu från Nedre Kuivakangas i Övertorneå debuterar som författare med Dit vägen leder. ”Handlingen tilldrar sig i Tornedalen i skuggan av andra världskriget. I romanen följer vi tre kvinnor genom den unga Marja, hennes mor och mormor. Vi får följa Marjas utveckling till ung kvinna och hennes möte med kärleken. Flera dramatiska händelser äger rum under åren. Livet och döden är ständigt närvarande och än mer påtagligt blir det när de unga männen som är finska medborgare blir inkallade. En skildring av ett gränslöst Tornedalen som hör ihop i med- och motgång.”
Boken kan beställas från Bokus.com (255 SEK)Rita Simus bok

Rita Simu

Rita Simu

 

 

 

 

 


Pian Tornberg Hjelm
, med rötter i Pajala men numera boende på Gotland, har skrivit en bok som heter Och älven gav mig sina sånger. Ett verk som består av prosa, poesi, musik, hennes vackra och färgstarka bilder …”Sina arbetsverksamma år levde Pian i Dalarna. Det var där som den starka längtan till naturen och människorna ”där hemma” i Tornedalen blev tydlig och tog sig uttryck i sånger, dikter, målningar och prosatexter. Hennes starka inspirationskälla är naturen och då särskilt hennes hembygds vackra älvdal, Tornedalen. Nattens ljus om sommaren och dagens mörker om vintern präglar hennes lyrik, musik och bilder.” Kan beställas från adlibris.com (249 SEK)

"Och älven gav mig sina sånger"

Pian Tornberg Hjelm

Pian Tornberg Hjelm

Posted in Nyhet.