En krönika av Kristina Hedström

Kristina Hedström är kassör i styrelsen för Tornedalingar i Stockholm. Läs hennes senaste krönika som också publicerats i senaste medlemsbladet:

”Alla språk duger!”

”Dags för mig, Kristina, att skriva en krönika. Senast jag gjorde det satt jag i ’Gamla Pörtet’ i Liviöjärvi för många år sedan och skrev i stearinljusets sken.
Det fanns ingen elektricitet i pörtet men jag lovar att det kändes så tryggt för jag var ju omgiven av alla goda andar från människor som bott där tidigare. Uppvärmningen skedde i vedspis och det blev så skönt att lägga sig i lilla kammaren för en god sömn.
Jag är nr 8 i syskonskaran och vi hade affär och post hos oss. Det var alltid någon som kom tidigt till oss för att vänta på posten och blev då förstås bjuden på kaffe.

Jag började skolan vid 5,5 års ålder, min storasyster Anna hade precis börjat första klass och jag längtade så efter henne, hemma fanns bara lillebror Torvald som jag tyckte var så jobbig.
Mamma frågade fröken Ingeborg Öhrn ifall också jag kunde få börja för både hon och pappa trodde förstås att jag skulle tröttna rätt snabbt. Men icke! Jag fick alltså börja skolan tillsammans med storasyster som jämt hade mig hängandes i armvecket. Jag kommer ihåg att jag var en riktig retsticka som förstås skulle få stryk av grabbarna, men Anna räddade mig jämt, hon tog bataljen med grabbarna och sa till mig: Spring hem fort!
Vi kunde inte många svenska ord när vi började skolan och det konstiga är att vi inte hade några problem överhuvudtaget senare med svenskan. Barn lär sig ju fort.

Min son Daniel frågar mig varför jag inte lärde honom meänkieli. Mitt svar blir då att när han föddes i mitten av 60-talet så fick man höra att mitt modersmål, tornedalsfinska, inte var något att lära sig eftersom man inte har någon nytta av språket och att man då kan bli halvspråkig. Han fick undervisning i serbokroatiska eftersom hans far var serb. Jag lärde mig också serbiska, vilket jag har haft stor nytta av vid resor till Serbien för att hälsa på släktingar. Alla språk duger!
Jag är så glad för att jag har nytta av att kunna meänkieli. Det är en ynnest att få förfrågan om att till exempel läsa sagor på meänkieli/svenska eller att berätta om vår historia.”

Kristina Hedström, kassör, Tornedalingar i Stockholm

.
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 

JULFEST för alla våra medlemmar – 2 december

Observera att sista anmälningsdatumet är justerat till fred 24 nov.

Välkommen på JULFEST med traditionell julmat och underhållning lördag 2 december. Vi inleder med glöggmingel kl 17.30 och sätter oss till bords kl 18. Underhållning av trion ”Kippis” samt Lena Gille Lindberg och Olle Nordin.

Plats: Restaurang Lövholmen
Adress: Lövholmsvägen 2, Stockholm.
Pris: 370 kr/person. (Varm/kall buffé, kaffe med tillbehör, godis, lättöl/vatten ingår) Dryck kan köpas separat på plats via swish eller kontant.
Betalning till Plusgiro 412212-3

Anmälan till Eva Wuolikainen senast fredag 24 nov på 070-696 51 44 eller mejl eva.wuolikainen@gmail.com
Anmälan är bindande och festen är endast för betalande medlemmar.

Det finns flera färdsätt till festlokalen, bland annat T-bana till Liljeholmen eller tvärbanan till Liljeholmen. Gå 5 minuter. Ingången till lilla festlokalen är på baksidan av huset. Välkomna!

Trion ”Kippis” består av Anna Jonsson Storm, Kjell Eriksson och Kristina Hedström.

Tips på nya böcker om vår kultur och vårt språk meänkieli

Jänkänsilmä – Myröga av Björn Ylipää med rötter i Pajala.

”Björn Ylipää tar er med ut på den tornedalska myren. Att våga ta sig an en myr kan vara livsfarligt men också spännande nödvändigt. Berättelserna fångar en del av den tornedalska själen och har i vissa delar ett filosofiskt perspektiv att ta sig an en myr.” Författaren härstammar från Pajala.
Boken finns i nätbokhandeln.

Akamella – Andarnas rike av Lowe Aspviken

”Gustava har alltid fått höra sagor om väsen och andar från mammas och pappas hemtrakter i Tornedalen. Det är svåra tider, utanför rasar ett världskrig, och det är ont om mat och pengar. Gustavas bror måste börja jobba på tågen. En dag försvinner han i en märklig olycka. Alla tror att han är död. Alla utom Gustava. Gustava beger sig norrut för att leta rätt på honom. (Barn- och ungdomsbok)”

Folk som sår i snö av Tina Harnesk

”Folk som sår i snö är en fin roman om två generationer som präglats av den nordsamiska erfarenheten: en äldre generation, som tvångsförflyttades söderut som barn och barnbarnens generation som vuxit upp utan kontakt med det samiska.” (Yukio Duke, Vi Läser)
Kan beställas från nätbokhandeln.

Orosår i Norrbotten 1939-45 av Sten Ekman

”Orosår i Norrbotten 1939 – 1945 behandlar människors livsvillkor under dessa år, inte minst i Tornedalen. Författaren kommer från Kalix.” Boken finns i nätbokhandeln men kan också beställas från sten.ekman@yahoo.se (150 sek + porto).

Ko pikkuveli katosi – När lillebror försvann
Av Marianne Strand och Lotta Lennartsdotter

”Boken passar barn upp till 8-9 år och är en fri bearbetning av kortfilmen Ormtyglar (2018) av de båda författarna. Skriven på både meänkieli och svenska. Finns att köpa i nätbokhandeln.”

Sten i siden av Mikael Niemi

”I Mikael Niemis nya roman Sten i siden möter vi en fattig torparfamilj, deras drömmar, stolthet och konflikter då vägen skulle byggas genom Pajalas skogsmarker.”
Finns i närmaste nätbokhandel.

Tidskriften Meänmaa.

”I nr 3/23 hittar vi främst nyskriven poesi och kortprosa på meänkieli och svenska. Bror Kajsajuntti skriver om sitt möte med den spirande meänkielirörelsen på 1980-talet och Tyra Helena Lindström skriver om meänkielipionjären Erling Wande.” Lösnummer beställs från tidskrift.meanmaa@gmail.com. Det går också bra att prenumerera på skriften.

Skrivtävling på meänkieli för unga. Tipsa!

Skriv på meänkieli – Kirjota meänkielelä ✨

Det behövs mer litteratur på meänkieli och därför vill Resurscentrum för litteratur tillsammans med Resursbiblioteket för meänkieli uppmuntra unga att skriva mer. En kort text kan man komma långt på!
Fram till den 20 november kan alla som är mellan 12–18 år delta i skrivtävlingen som går ut på att skriva en kort text på meänkieli.
Tycker du att det är svårt att skriva på språket? Ta gärna hjälp av någon i din närhet! Det går också bra att blanda meänkieli med svenska eller engelska.
Tekstiinen teema: färi vihreä 💚
Temat är färgen grön 💚
Tre vinnare får presentkort på Akademibokhandeln till ett värde av 3 000 kr var.
Tävlingsbidrag kommer också publiceras i en antologi, eventuellt också i tidskrift. Alla som deltar får också ett diplom.
Bidraget mejlas senast 20 november till skrivtavling@meankieli.se
Välkommen med bidrag!
Frågor? Mejla susanne.redebo@overtornea.se

Dags för after work i november!

Kom på after work och träffa andra tornedalingar!  Nästa gång blir 23 november kl 17-19. Obs! Ändrad tid.

Plats: Restaurang Drottninghof, Drottninggatan 67, tre minuters gångväg från Hötorget. T-bana Hötorget.

Anmälan till Ronny Pettersson senast 21 nov. Ring 076-765 23 52 eller mejla rnypet@outlook.com.

 

Tornedalsdagen bjöd på sång, musik, författarsamtal, film och fina möten

Tornedalingar i Stockholm och Biblioteken i Kulturhuset bjöd 15 oktober in till en eftermiddag med och om meänkieli och tornedalsk kultur: filmvisning, sång och musik, möten med författare och samtal.

Så här såg programmet ut:

12.00 Emma Tolander från Kulturhuset och Ruth Forsström, ordförande Tornedalingar i Stockholm, hälsar välkomna.

12.15 Författaren Sten Ekman berättar om sin bok ”Orosår i Norrbotten 1939-1945”.

13.00 Samtalet fortsätter med Sten Ekman i Biokaféet. Möjlighet att köpa fika.

13.30 Täälä elän – Täälä olen. Här andas jag – Här finns jag.
Sång och musik med Gun Olofsson och Karin Andersson från Pajala. Gun är sångerska/musiker och Karin kantor i Pajala församling.

14.15 Paus i Biokaféet. Möjlighet att köpa fika och vin.

14.45 Författaren Linnéa Huhta berättar om sitt författarskap samt läser ur sin bok ”Mie olen täälä – Jag är här”.

15.15 Visning av kortfilmen ”Mummun leipä” av Linnéa Huhta och Vonnie Larsson. (13 minuter)

15.45 Avslut och samtal med Linnéa Huhta och Vonnie Larsson i Biokaféet. Fika, vin och snacks finns att köpa i Teaterbaren.

Hela dan i Biokaféet: Pop-up bibliotek med böcker på meänkieli för alla åldrar. Möjlighet till lån med lånekort från Stockholms Stadsbibliotek.

Tornedalsdagen är ett samarbete mellan Tornedalingar i Stockholm och biblioteken i Kulturhuset med bidrag från Region Stockholm, Stockholms Stad och Kulturrådet. Arrangemanget är en del av Tornedalingar i Stockholms projekt ”Kulturen vi tog med oss när vi lämnade Tornedalen”.

Linnéa Huhta är en meänkielitalande tornedaling och författare, utbildad jurist och erfaren ledare, som driver kultur- och filmproduktionsbolaget Words by Huhta AB. 2023 släpptes Linneas första diktsamling ”Mie olen täälä – Jag är här” som också är hennes femte bok.
Tillsammans med regissören Vonnie Larsson har Linnéa producerat kortfilmen ”Mummun leipä” som betyder ”Mormors bröd”. Just nu färdigställs filmskapar-duons första gemensamma dokumentärserie vid namn ”Alias Tornedalen”, parallellt med att nästa filmprojekt utvecklas. Både Linnéa och Vonnie har anknytning till Matarengi (Övertorneå) där Linnéa lever och verkar. Vonnie är verksam från London idag.

Sten Ekman är före detta Kalixbo som verkat inom hälso- och sjukvården, bland annat som sjukhusdirektör. Han har efter pensioneringen ägnat sig åt författarskap och gett ut ett tiotal böcker, främst om totalförsvaret i Övre Norrland men även en biografi över en svensk medicinprofessor samt om Ålandsfrågan under 1900-talet.

Gun Olofsson är sångerska, musiker, musiklärare och engagerad i teater. Hon bor i Pajala.

Karin Andersson är kantor och körledare i Pajala församling.

Vonnie Larsson och Linnéa Huhta


Sten Ekman


Scen ur ”Mummun leipä”


Karin Andersson och Gun Olofsson, Pajala

Förskola med inriktning meänkieli startar

Från hlsten 2023 och framåt kommer Stockholms stad pröva former för förskola på samiska och meänkieli. Syftet är att det ska bidra till och stödja barns språk- och identitetsutveckling i samiska och meänkieli och med målsättningen att en revitalisering av språken sker. Det är Södermalms stadsdelsnämnd i samarbete med förskolenämnden som ska arbeta med att utveckla förskolan. Förskolan har döpts till Norrskenet.

Från deras hemsida:

”På Norrskenet får barn med rötter eller koppling till samiska eller meänkieli en möjlighet att utveckla och bevara sitt nationella minoritetsspråk, sin kultur och sin kulturella identitet. Vi jobbar tillsammans med barnen för en revitalisering av språken samiska och meänkieli. Vi jobbar med den kultur och historia som språken bär med sig – och har som mål att barnen på Norrskenet blir bärare av kulturella värden kring dessa språk. Pedagogerna jobbar även med att stimulera varje barns utveckling och lärande utefter deras intressen och nyfikenhet.”

Förskolan finns på Maria Bangata 9 på Södermalm.

Här finns länk till mer info – och om hur man ansöker om plats:

Norrskenet – förskola med samiska och meänkieli – Stockholms stad (forskola.stockholm)

Sprid gärna detta till släkt och vänner!

 

Tornedalingarnas dag 15 jul med Tuomo Haapala. Gratis – men anmälan krävs!

Kom och fira Tornedalingarnas dag 15 juli i centrala Stockholm!

Vi ser fram emot en härlig dag med flagghissning och sång vid Stadshuset. Efter det fika och underhållning av populära entertainern Tuomo Haapala från Katrineholm som bjuder på en dryg timme med musik, älgsång och överraskande berättelser i föreställningen ”Vem ropar älgen efter?” Allt är gratis – men glöm inte att anmäla dig!

Kl 9.30 Samling vid Stadshuset i Stockholm där vi hissar meänflaku. Tal och sång.
Kl 10.30 Fika på Baltzar Träfflokal med underhållning av Tuomo Haapala.
Baltzar Träfflokal ligger på Bolindersplan 1 med gångavstånd från Stadshuset.

Anmälan senast 10 juli till Eva Wuolikainen, 070-696 51 44
eva.wuolikainen@gmail.com

 

Tuomo Haapala är sverigefinsk musikskapare och regissör som i den här föreställningen förmedlar häpnadsväckande berättelser och spelar den största av fioler – kontrabasen – och andra föremål som klingar på oanade sätt. Några har upplevt att han öppnar dörrar som hittills varit stängda och man får kika in, se och höra saker som man kanske inte känt till tidigare.
Tuomo Haapala har regisserat och skrivit musik till över 30 scenkonstverk i nordiska städer med över 10 000 människor som medverkat.

 

 

Bli medlem!

Swisha gärna så går det fort.

Välkommen att bli medlem! Du spar pengar och har kul!

Avgiften är 150 kr/medlem per år. 200 kr för hel familj (här räknas även särbor, ni behöver alltså inte vara skrivna på samma adress).

Avgiften sätts in på bangirokonto 669-2230. Ange namn på alla i familjen som vill bli medlemmar, adress, e-postadress och att det är medlemskap i Tornedalingar i Stockholm som gäller (eftersom bankgironumret tillhör vår centralorganisation STR-T).

Ännu enklare är det om du vill swisha på nummer 123 543 21 17. Då går det ännu snabbare. Se längst ner på sidan hur du gör för att få med rätt information när du betalar.

Du får vårt medlemsblad 4 ggr/år med information om våra aktiviteter och därmed möjligheten att träffa andra utflyttade tornedalingar på aktiviteter och fester. Vi har regelbundna språkkurser (både konversation på meänkieli och bokcirkel) och många föredrag varje år där de inbjudna har någon spännande anknytning till Tornedalen. Fester, guidade turer, after work med mera gör att vi träffas ofta.

SOM MEDLEM FÅR DU RABATT PÅ VÅRA EVENEMANG!

Dessutom får du som ny medlem en pin i form av meänflaku som marknadsför vår del av landet, Tornedalen.

Det går förstås bra att bara bli stödmedlem, inga krav finns att du ska delta på möten eller arrangemang.

Vid frågor, kontakta ordförande Rut Niska Säfström på tel 08-659 84 39. Eller skicka ett mejl till oss via sidan Kontakta oss som du hittar i menyfältet högst upp.

Meänflaku som pin.

INSTÄLLT! Årets julfest

INSTÄLLT PGA COVID-19!

Vi väljer i år, 2020, att ha julfest i två dagar för att undvika stora samlingar på grund av Covid-19.

Välj det datum som passar dig bäst:
fredagen den 4 december kl 17.30 eller lördagen den 5 december
kl 17.30.
Musikern Bosse Lindberg underhåller bägge dagarna.

Upplev riktig spelglädje med musikern Bosse Lindberg från Svanstein! Den förre musikläraren, som är världsberömd i Tornedalen, har spelat i flera band och musikkonstellationer sedan 1970-talet. På julfesten presenterar han förutom julsånger en gedigen visskatt på meänkieli, irländska och svenska.

När? Fredag 4 dec och lördag 5 dec (välj dag som passar dig) kl 17.30. Vi inleder med glögg i vanlig ordning.
Var? Pumpan, Färgargårdstorget 1, Hammarbyhamnen
Pris: 300 kronor för medlemmar.
I priset ingår stor jultallrik, glögg, ett glas öl/vin, kaffe och kaka.
Bindande anmälan senast 25/11 till Lisbeth Nåmark för dig som väljer fredag: lisbeth.namark@live.se, 073- 766 95 77.
Bindande anmälan senast 25/11 till Eva Wuolikainen för dig som väljer lördag: eva.wuolikainen@gmail.com, 070-696 51 44.
Betalning till Plusgiro 412212-3 senast 25/11.

Hjärtligt välkommen!

Bosse Lindberg från Svanstein underhåller.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer utifrån coronapandemin, tillsammans ser vi till att hålla avstånd. Känner du dig sjuk, stanna hemma även vid lindriga symtom.