Guidning i Hagaparken fredagen den 26 maj med avslutande konsert

KUNGLIGA HAGA – Gustav III’s Skapelse – En del av Nationalstadsparken (Solna)

Guidning av Linnéa Sallay fredag 26 maj kl 11-13.30. Tag gärna med fikatermos och sittpall. OBS! Anmälan krävs.

Linnéa Sallay är Auktoriserad Stockholmsguide men även professionell sångerska och violinist. Hon är känd för sin entusiasm och förmåga att fånga sina åhörare med kunskap och musik. Idag får du veta allt om Hagaparkens intressanta historia i Solna, samtidigt som vi njuter av denna lummiga oas.
Vi avslutar vandringen i Ekotemplet där Linnéa bjuder på en liten konsert på dagens tema. Tag gärna med fikatermos och sittpall.


Vi samlas kl 11.00 vid Norra Grindarna
och börjar med en introduktion av vår Kungliga Nationalstadspark. Under vår vandring tar vi reda på vad en Engelsk Park är för något. Hur såg det ut här innan vår store teaterkung kommer hit på 1770-talet? Vad hade Gustav III för planer för denna plats?

Vi får lära oss mer om parkens unika byggnader. Bl a Koppartälten, Orangeriet, Gustav III’s paviljong, Haga Slott, Ekotemplet.
I parken ligger också de exotiska lusthusen  – den Turkiska Kiosken och den Kinesiska Pagoden. För att inte tala om resterna till ett jätteslott som kungen planerade för sig. De som önskar kan ta sig en titt i skogen efter turen. Så spännande! Känns nästan som att arbetarna ska komma tillbaka vilken sekund som helst. Samtidigt som kungens öde griper tag.

Visste du att Bellmans ”Fjäril’n Vingad” egentligen var ett ansökningsbrev där skalden hoppades att hans fru Lovisa skulle få tjänsten som husföreståndarinna ute på Haga? I en av verserna hör vi t o m ljuden från arbetet med slottet.

Vi avslutar vandringen i Ekotemplet som bjuder på fantastisk akustik. Linnéa bjuder på sång och fiol. Vi får höra musik med anknytning till platsen. Förutom C M Bellman, musik av Joseph Martin Kraus och sångarprinsen Gustav m m.

Färdväg: Vid Haga Norra i Solna finns busshållplats för bl a buss 515 samt även bilparkering.
Själva vandringen är ca 2 timmar, vi går i lugn takt med många stopp.
Vi avslutar turen nere vid Ekotemplet ca 13.30  efter ca 30 minuters konsert. Vid Koppartälten finns allmänna toaletter. Sträckan mellan Koppartälten och Ekotemplet är ca 700 meter.

Anmälan till Eva Wuolikainen, eva.wuolikainen@gmail.com, 070-696 51 44.

Vår auktoriserade guide Linnéa Sallay

Meddela vid bokning om du önskar låna sittpall.
Klä dig efter väder och tag gärna sköna promenadskor.

Ingången Norra Grindarna  in till Hagaparken i Solna.

 

Nya personer i styrelsen

Tornedalingar i Stockholm höll årsmöte tisdag 28 mars på Baltzar Träfflokal, Bolinders plan 1 i Stockholm.

Här är styrelsen för 2023/2024:

Ronny Pettersson, Kjell Eriksson (NY, bördig från Lappträsk), Ingela Arvidsson (NY, bördig från Pallakka), Ruth Forsström (ordf), Eva Wuolikainen (sekr), Anna Jonsson Storm, Desirée Solhall och Kristina Hedström (kassör).
Författaren Ulf Henriksson berättade under årsmötet om sin bok om Kiruna som nu kommit ut i storpocket: ”Ett sådant ogudaktigt högmod”.
Ordförande Ruth presenterade också en gedigen lista på planerade aktiviteter under 2023.

Guidning på Judiska muséet: Om en minoritet, för majoriteten

Följ med på en guidad tur med Tornedalingar i Stockholm till Judiska museet!

Tisdag 9 maj kl 13

Var? Själagårdsgatan 19, Gamla stan. Muséet är inrymt i Stockholms äldsta bevarade synagoga.

Entré: 80 kr per person, en timmes guidning. Inträdet betalas på plats i kassan.

Begränsat med platser. Föranmälan till Eva Wuolikainen, 070-696 51 44, eva.wuolikainen@gmail.com

Om guidningen:

En tidsresa för det judiska kulturarvet genom svensk historia. Vi väver samman judarnas historia i Sverige – som rymmer många erfarenheter att av hitta sin plats i ett nytt land – med den judiska tankevärlden och judendomens praktik. Samtidskonsten har också en självklar plats, som en påminnelse om länken mellan då och nu. 

I den tillfälliga utställningen ”Judiska huvudsaker – form, fashion & hantverk” som öppnas 4 maj i år visar muséet det judiska män och kvinnor har på huvudet. Både från ett historiskt perspektiv – det som ryms i museets samling av stiliga kippor, eleganta höga hattar, och kantorsmössor – och det svensk-judiska kulturarv som idag växer fram. Konstnären Ann Hult har planterat en kipparabatt med vackra och rikt utsmyckade kippor mitt i utställningen. Historia och fashion galore trängs på det lilla utrymmet på den gamla kvinnoläktaren.

Välkomna! Mer info: www.judiskamuseet.se

Förskola med inriktning meänkieli startar

Från mars 2023 och framåt kommer Stockholms stad pröva former för förskola på samiska och meänkieli. Syftet är att det ska bidra till och stödja barns språk- och identitetsutveckling i samiska och meänkieli och med målsättningen att en revitalisering av språken sker. Det är Södermalms stadsdelsnämnd i samarbete med förskolenämnden som ska arbeta med att utveckla förskolan. Förskolan har döpts till Norrskenet.

Från deras hemsida:

”På Norrskenet får barn med rötter eller koppling till samiska eller meänkieli en möjlighet att utveckla och bevara sitt nationella minoritetsspråk, sin kultur och sin kulturella identitet. Vi jobbar tillsammans med barnen för en revitalisering av språken samiska och meänkieli. Vi jobbar med den kultur och historia som språken bär med sig – och har som mål att barnen på Norrskenet blir bärare av kulturella värden kring dessa språk. Pedagogerna jobbar även med att stimulera varje barns utveckling och lärande utefter deras intressen och nyfikenhet.”

Förskolan finns på Maria Bangata 9 på Södermalm.

Här finns länk till mer info – och om hur man ansöker om plats:

Norrskenet – förskola med samiska och meänkieli – Stockholms stad (forskola.stockholm)

Sprid gärna detta till släkt och vänner!

 

”Kulturen vi tog med oss”

Vad längtar du efter när du tänker på Tornedalen? Vill du dela med dig av minnen från norr?
Kom och samtala om vardagsminnen.

Styrelsen för Tornedalingar i Stockholm bjöd i mars in till en fikaträff där vi väckte minnen till liv från vardagen i Tornedalen. Det blev prat om mat och fikabröd, bland annat.Tanken med ”Kulturen vi tog med oss” är att vi delar med oss av det som var typiskt tornedalskt när vi bodde eller vistades där. Det är värt mycket att vi med stolthet kan säga att vi är tornedalingar och vill lämna över vår speciella kultur till kommande generationer.
Fikaträffarna kommer att pågå under våren och formas utifrån deltagarnas önskemål. Vi hoppas kunna avsluta projektet i höst med en föreställning med tornedalska musiker och författare. Tanken är också att kulturminnena ska dokumenteras på något sätt.

”Vi hade så mycket att delge varandra vid första träffen. Vi började diskutera mat, fika och dryck. Så många olika maträtter, vilka intressanta menyer det skulle kunna bli. Två fantastiskt trevliga timmar som gick alldeles för fort. Vi kommer att träffas igen för det finns så mycket mer att ”plocka fram”. Vi var elva deltagare, en lagom stor grupp”, hälsar Ruth Forsström, ordförande i Tornedalingar i Stockholm och idekläckare till projektet som löper under hela våren.
Välkommen nästa gång!

Arrangörer: Tornedalingar i Stockholm med stöd från Stockholms Stad och Kulturhuset Stadsteatern

 

After work i Gamla stan

 Sista torsdagen i varje månad ses vi på afterwork i Gamla stan.

 Torsdag 25 maj 2023 är det dags igen.

Plats: Gamla Stan Hof i Gamla stan. Adress: Stora Nygatan 25.

Insläpp mellan 17.30 och 18.
Mat och dryck från en speciell meny. Inget krav på medlemskap.

Anmälan till Ronny Pettersson senast 23 maj. Ring 076-765 23 52 eller mejla rnypet@outlook.com

Tornedalingar i Stockholm har passerat 400 medlemmar med råge

Tornedalingar i Stockholm växer efter att ha tappat lite fart under pandemin. STR-T:s största lokalförening har ökat från maj månad 2022 med 51 nya medlemmar. Alltså från 386 medlemmar i maj till 418 medlemmar 4 augusti. Och sedan dess har ytterligare medlemmar kommit till.

– Det är en stor ökning. Bra jobbat! hälsar STR- T:s verksamhetsansvariga Eva Kvist.

SK-LT, som är den ”nyaste” lokalföreningen till STR-T, har sina medlemmar i nordligaste Sverige, den lokalföreningen har också ökat rejält.
– De har fått 27 nya medlemmar sedan maj. Total ökning hela riksförbundet är 145 medlemmar under dessa tre månader, dvs maj, juni och juli.

Tornedalingarnas dag 15 jul med Tuomo Haapala. Gratis – men anmälan krävs!

Kom och fira Tornedalingarnas dag 15 juli i centrala Stockholm!

Vi ser fram emot en härlig dag med flagghissning och sång vid Stadshuset. Efter det fika och underhållning av populära entertainern Tuomo Haapala från Katrineholm som bjuder på en dryg timme med musik, älgsång och överraskande berättelser i föreställningen ”Vem ropar älgen efter?” Allt är gratis – men glöm inte att anmäla dig!

Kl 9.30 Samling vid Stadshuset i Stockholm där vi hissar meänflaku. Tal och sång.
Kl 10.30 Fika på Baltzar Träfflokal med underhållning av Tuomo Haapala.
Baltzar Träfflokal ligger på Bolindersplan 1 med gångavstånd från Stadshuset.

Anmälan senast 10 juli till Eva Wuolikainen, 070-696 51 44
eva.wuolikainen@gmail.com

 

Tuomo Haapala är sverigefinsk musikskapare och regissör som i den här föreställningen förmedlar häpnadsväckande berättelser och spelar den största av fioler – kontrabasen – och andra föremål som klingar på oanade sätt. Några har upplevt att han öppnar dörrar som hittills varit stängda och man får kika in, se och höra saker som man kanske inte känt till tidigare.
Tuomo Haapala har regisserat och skrivit musik till över 30 scenkonstverk i nordiska städer med över 10 000 människor som medverkat.

 

 

Bli medlem!

Swisha gärna så går det fort.

Välkommen att bli medlem! Du spar pengar och har kul!

Avgiften är 150 kr/medlem per år. 200 kr för hel familj (här räknas även särbor, ni behöver alltså inte vara skrivna på samma adress).

Avgiften sätts in på bangirokonto 669-2230. Ange namn på alla i familjen som vill bli medlemmar, adress, e-postadress och att det är medlemskap i Tornedalingar i Stockholm som gäller (eftersom bankgironumret tillhör vår centralorganisation STR-T).

Ännu enklare är det om du vill swisha på nummer 123 543 21 17. Då går det ännu snabbare. Se längst ner på sidan hur du gör för att få med rätt information när du betalar.

Du får vårt medlemsblad 4 ggr/år med information om våra aktiviteter och därmed möjligheten att träffa andra utflyttade tornedalingar på aktiviteter och fester. Vi har regelbundna språkkurser (både konversation på meänkieli och bokcirkel) och många föredrag varje år där de inbjudna har någon spännande anknytning till Tornedalen. Fester, guidade turer, after work med mera gör att vi träffas ofta.

SOM MEDLEM FÅR DU RABATT PÅ VÅRA EVENEMANG!

Dessutom får du som ny medlem en pin i form av meänflaku som marknadsför vår del av landet, Tornedalen.

Det går förstås bra att bara bli stödmedlem, inga krav finns att du ska delta på möten eller arrangemang.

Vid frågor, kontakta ordförande Rut Niska Säfström på tel 08-659 84 39. Eller skicka ett mejl till oss via sidan Kontakta oss som du hittar i menyfältet högst upp.

Meänflaku som pin.

INSTÄLLT! Årets julfest

INSTÄLLT PGA COVID-19!

Vi väljer i år, 2020, att ha julfest i två dagar för att undvika stora samlingar på grund av Covid-19.

Välj det datum som passar dig bäst:
fredagen den 4 december kl 17.30 eller lördagen den 5 december
kl 17.30.
Musikern Bosse Lindberg underhåller bägge dagarna.

Upplev riktig spelglädje med musikern Bosse Lindberg från Svanstein! Den förre musikläraren, som är världsberömd i Tornedalen, har spelat i flera band och musikkonstellationer sedan 1970-talet. På julfesten presenterar han förutom julsånger en gedigen visskatt på meänkieli, irländska och svenska.

När? Fredag 4 dec och lördag 5 dec (välj dag som passar dig) kl 17.30. Vi inleder med glögg i vanlig ordning.
Var? Pumpan, Färgargårdstorget 1, Hammarbyhamnen
Pris: 300 kronor för medlemmar.
I priset ingår stor jultallrik, glögg, ett glas öl/vin, kaffe och kaka.
Bindande anmälan senast 25/11 till Lisbeth Nåmark för dig som väljer fredag: lisbeth.namark@live.se, 073- 766 95 77.
Bindande anmälan senast 25/11 till Eva Wuolikainen för dig som väljer lördag: eva.wuolikainen@gmail.com, 070-696 51 44.
Betalning till Plusgiro 412212-3 senast 25/11.

Hjärtligt välkommen!

Bosse Lindberg från Svanstein underhåller.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer utifrån coronapandemin, tillsammans ser vi till att hålla avstånd. Känner du dig sjuk, stanna hemma även vid lindriga symtom.