Recept

Här lägger vi in recept som har sitt ursprung i Tornedalen. Välkommen att mejla in dina recept, gärna med bild till, via länken Kontakta oss (högst upp i menyn på startsidan).

Dopp i koppIMG_1311

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8-10 pers

300 g rökt fiskfilé, t ex sik, röding, öring eller lax
8-10 st mandelpotatisar (skrubbade)
ca 1 kg späda grönsaker (t ex morot, smårovor, sockerärter, salladslök, romanesco, broccoli)
200 g smör
2 msk finhackad gul lök
1 msk finskuren gräslök
1 msk finskuren dill
1 msk färska valfria färska örter t.ex. citronverbena, lite timjan osv.
flingsalt, salt, grovmalen svartpeppar

SÅ LAGAR DU
1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Spara lite av kokvattnet.
2. Ansa grönsakerna och skär i doppvänliga bitar. Koka dem lätt, mjuka med tuggmotsånd kvar, i lättsaltat vatten, anpassa koktiden efter respektive grönsak.
3. Smält smöret i en kastrull. Låt det bli lätt brynt, dvs få en ljusbrun färg.
4. Fördela hackad lök, gräslök och dill och örter i kopparna. Krydda med salt och peppar.
5. Häll upp smöret i 8­-10 små koppar. Späd ev med lite av det varma kokvattnet från potatisen.
6. Ställ varje kopp på en tallrik. Lägg potatis, grönsaker och bitar av fisk runt om. Strö över flingsalt. Doppa och njut!

Vi serverar Dopp i kopp med en liten bit tunnbröd.
Källa: svt.se

Renköttsoppa – poronlihakeitto
(Total  koktid: 2,5 tim)

Renköttsoppa

Renköttsoppa

Renkött
Morötter
Palsternacka
Purjolök
Lagerblad
Mandelpotatis

SÅ LAGAR DU
Skär renköttet i grytbitar och låt det koka i 1,5 tim. Lägg i morötter, palsternacka, lagerblad och purjolök och låt koka ytterligare ca 30 minuter. Vattnet ska täcka kött och grönsaker.
Därefter läggs den skalade mandelpotatisen i soppan som får koka tills potatisen är färdigkokt.
Salt och peppar efter behag.
Källa: Nils Kauppi

Renskav – gammaldags kiristys
En enkel rätt att tillaga

Renskav och potatismos med lingon

Renskav och potatismos med lingon

Renkött
Lök
Smör

SÅ LAGAR DU
Skär renköttet till skav. Stek skav och lök i smör. Salta efter behag. Gör gärna hemlagat potatismos till och pynta med några rårörda lingon.
Källa: Nils Kauppi

Kangoskakor
Det speciella med kakan är att den inte behöver djupfrysas. Och att kakan är fantastiskt god naturligtvis. Ingen tycks idag veta vem som har skapat kakan som har olika namn. Vet du?

Kangoskakor

Kangoskakor

Recept på 140 Kangoskakor
Ingredienser:
250 g margarin
5 dl strösocker
5 dl mjölk
2 msk (25 g) hjorthornssalt
16-17 dl (1 kg) vetemjöl
Gör så här: Smält margarinet och låt det svalna. Blanda under tiden alla övriga ingredienser och rör till sist ner margarinet. Låt degen stå över natten. Kavla sedan ut degen till cirka 1/2 cm tjocklek. Stansa ut runda kakor med hjälp av ett dricksglas storlek.
Grädda i 250-275 grader cirka 5 minuter eller tills kakorna fått lite brun färg.