Guidning i Hagaparken fredagen den 26 maj med avslutande konsert

KUNGLIGA HAGA – Gustav III’s Skapelse – En del av Nationalstadsparken (Solna)

Guidning av Linnéa Sallay fredag 26 maj kl 11-13.30. Tag gärna med fikatermos och sittpall. OBS! Anmälan krävs.

Linnéa Sallay är Auktoriserad Stockholmsguide men även professionell sångerska och violinist. Hon är känd för sin entusiasm och förmåga att fånga sina åhörare med kunskap och musik. Idag får du veta allt om Hagaparkens intressanta historia i Solna, samtidigt som vi njuter av denna lummiga oas.
Vi avslutar vandringen i Ekotemplet där Linnéa bjuder på en liten konsert på dagens tema. Tag gärna med fikatermos och sittpall.


Vi samlas kl 11.00 vid Norra Grindarna
och börjar med en introduktion av vår Kungliga Nationalstadspark. Under vår vandring tar vi reda på vad en Engelsk Park är för något. Hur såg det ut här innan vår store teaterkung kommer hit på 1770-talet? Vad hade Gustav III för planer för denna plats?

Vi får lära oss mer om parkens unika byggnader. Bl a Koppartälten, Orangeriet, Gustav III’s paviljong, Haga Slott, Ekotemplet.
I parken ligger också de exotiska lusthusen  – den Turkiska Kiosken och den Kinesiska Pagoden. För att inte tala om resterna till ett jätteslott som kungen planerade för sig. De som önskar kan ta sig en titt i skogen efter turen. Så spännande! Känns nästan som att arbetarna ska komma tillbaka vilken sekund som helst. Samtidigt som kungens öde griper tag.

Visste du att Bellmans ”Fjäril’n Vingad” egentligen var ett ansökningsbrev där skalden hoppades att hans fru Lovisa skulle få tjänsten som husföreståndarinna ute på Haga? I en av verserna hör vi t o m ljuden från arbetet med slottet.

Vi avslutar vandringen i Ekotemplet som bjuder på fantastisk akustik. Linnéa bjuder på sång och fiol. Vi får höra musik med anknytning till platsen. Förutom C M Bellman, musik av Joseph Martin Kraus och sångarprinsen Gustav m m.

Färdväg: Vid Haga Norra i Solna finns busshållplats för bl a buss 515 samt även bilparkering.
Själva vandringen är ca 2 timmar, vi går i lugn takt med många stopp.
Vi avslutar turen nere vid Ekotemplet ca 13.30  efter ca 30 minuters konsert. Vid Koppartälten finns allmänna toaletter. Sträckan mellan Koppartälten och Ekotemplet är ca 700 meter.

Anmälan till Eva Wuolikainen, eva.wuolikainen@gmail.com, 070-696 51 44.

Vår auktoriserade guide Linnéa Sallay

Meddela vid bokning om du önskar låna sittpall.
Klä dig efter väder och tag gärna sköna promenadskor.

Ingången Norra Grindarna  in till Hagaparken i Solna.

 

Posted in Nyhet.