Guidad tur på Thielska galleriet på Blockhusudden

”Systrarna Lisbet Jobs (1909–1961) och Gocken Jobs (1914–1995) skapade keramik och textil som fick de svenska hemmen att blomma. Buketter med ängsblommor breder ut sig över keramikfat och kakelplattor medan lingon, blåbär och smultron ordnas i dekorativa mönster för tryckta textiler. Bland motiven finns också folklivet med midsommarfirande, vänners skål och musikanter. Det blev en mönsterskatt med rötterna i hantverkskunnande och den folkliga traditionen från Dalarna. Det framväxande folkhemmet smyckades med dukar, metervara, skålar och kakelbord där dekoren fångade upp kraften i grönskan och
årstidernas skiftningar.
Utställningen visar de två konstnärernas värld av mönster och dekorer genom effektfulla iscensättningar med växtmaterial och levande plantor. Här berättas historien om de två framgångsrika konstnärerna och deras verk, samt om naturen, konsten och vardagslivet som förlaga och som inspirationskälla.
När? Onsd 15 maj klockan 15. Kom i god tid för rundvandringen börjar kl 15.
Thielska galleriet
Adress: Sjötullsbacken 8, Blockhusudden
Kostnad: 150 kr/person för entré och guidad visning (tar ca en timme). Guidningen börjar kl 15, kom i god tid.
Bindande anmälan senast 10 maj till Lisbeth Nåmark,
073-766 95 77 Mejl lisbeth.namark@live.se.
Summan sätts in på Tornedalingar i Stockholms plusgiro 412212-3. Begränsat med platser.
Färdbeskrivning: Buss 69 mot Blockhusudden utgår från Stockholm C, Klarabergsviadukten. Bussen trafikerar sträckan flera gånger per timme både till och från Thielska galleriet.
Thielska galleriets café med servering drivs av matkreatör Monika Ahlberg mitt i galleriet.
Posted in Nyhet.