Harila Carlgren återvänder till sina barndomstrakter i Tornedalen, del II

”Frigör din inre hjälte”

Tomas Harila Carlgren, född  1961 i Torneå, är en prisad svensk formgivare som kan kalla sig kunglig hovleverantör.

För ett år sedan besökte han Tornedalingar i Stockholm för att berätta om vad han ser i dagens Tornedalen vad gäller form, färg och byggnation. Föreläsningen var så uppskattad att det redan då beslöts att han skulle komma tillbaka. Och nu är han här!

Tomas skriver:

”För en tid sedan följde du kanske med mig när jag vände tillbaka till igår. Det är lite eget men när jag sprättade runt på Centralgatan i Torneå så var Vittula ganska långt borta. Jag har varit där. Långt senare dök Niila och Matti upp. I Mikael Niemis bok. Jag minns att de flesta sa till mig att det var en rolig bok, ”Populärmusik från Vittula”. Jag läste den. Jag tänkte att Niila och Matti hade det ju hemskt. Inte mycket skratt. 

I Vittulaboken har de en längtan ut i världen. Den längtan var vanlig minns jag. På svenska och finska. Bort från Tornedalen. Den moderna framtiden kunde anas bortom aittan. 

Men mitt emellan bondesamhället och moderniteten och rationaliteten så är de ändå individuella. De många språken ger kanske det individuella lite mer plats? 

Nu går jag tillbaka till krockarna mellan de kringbyggda bondgårdarna och välfärdssamhällets modernistiska villor med gustavsbergsbadrum och tornedalska konstfärdigheter och uttänkt konst-för-alla. Men också glädjen och lusten. Är de palmen och aspidistran (ungkarlsblomman) som frasar i de svala rummen? Men det är väl 1800-tal? Doftar det från ostformarna? 

Välkommen, följ med mig när jag återvänder på mina stigar tillbaka till form längs Torne älv. Allt är nästan glömt, det mesta är borta.

”Hyvä Tomas joulun tuopi, paha Knuuti pois se viepi.”

Tomas Harila Carlgren

 

Tid: 23 januari kl 17.30. Föreläsningen börjar kl 18.

Plats: Själagårdsgata 13 i Gamla stan.

Entré 40 kr för medlemmar och 60 kr övriga. Fika ingår.

Anmälan senast 20 januari till Lisbeth Nåmark, 073-766 95 77, 08-724 62 26, mejl lisbeth.namark@live.se

 

 

Till vänster: Tomas Harila Carlgrens textilmönster Mot-Mot. (Young Swede, Ikea)

Tomas Harila Carlgren föddes i Torneå och gick skola i Haparanda.

Root, textilmönstret The river. (Borås wäfveri). Tillägnad tornedalingarna i Förenta nationernas internationella år för ursprungsbefolkningar, 1993.

 

 

Posted in Nyhet.