Kvällskurs på distans: ”Tornedalen i historia och nutid” 

Den här digitala distanskursen under hösten 2024 vänder sig till dig som vill lära dig mer om tornedalingar, kväner och lantalaiset, deras historia och de politiska händelser som format minoriteten. Du kanske själv är del av minoriteten, eller har ett växande intresse för att lära dig mer om Tornedalen.

Kursen, som arrangeras av Tornedalens folkhögskola i Övertorneå, tar bland annat upp den språkliga och kulturella försvenskningen av Tornedalen som svenska staten bedrev under 1800- och 1900-talen samt vilka konsekvenser försvenskningen fortsätter ha för minoriteten idag. Tillsammans utforskar vi även teman som de gränsöverskridande kopplingarna till folkgrupper i Finland och Norge, traditionell kultur och levnadssätt i Tornedalen, samt frågan om vad en tornedaling, en kvän, eller en lantalainen egentligen är.

Syftet med utbildningen är att stimulera deltagarna till att lära känna minoritetens historia och kultur. Under kursen kommer vi att arbeta med olika teman för att utforska och förstå kulturens rötter.

Kursen är en distanskurs utan fysiska träffar. Vi möts digitalt på kvällstid för föreläsningar och diskussionsseminarier. I kursen medverkar gästande experter och forskare, som föreläser om olika teman. Minoritetens nutidshistoria och samtid aktualiseras genom att inbjudna gäster berättar om sina personliga erfarenheter av exempelvis försvenskningen och arbetet för att revitalisera kulturen. De digitala kurstillfällena är obligatoriska och förutsätter ett aktivt deltagande. Vi lär oss tillsammans, delar med oss och lär av varandra. Deltagarna får också arbeta individuellt med studier av litteratur, poddar och filmer mellan kurstillfällena. Deltagarna väljer själva teman för fördjupning, och kan på så vis påverka kursens inriktning.
För att genomföra kursen krävs dator med webkamera och mikrofon samt en stabil internetuppkoppling. Deltagande med hjälp av telefon eller surfplatta är inte tillåtet.

Kurstyp: Distans, kväll

Studietakt: 25%

Längd: 1 termin

Ansökan: 15 april – 15 maj 2024

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Slutförd grundskola. Vid ansökan skicka ett personligt brev.

Kostnader: Utbildningen är avgiftsfri.

Studiestödsnivå (CSN):
Nej

Internat: Nej

Kurstid: 19 aug 2024 – 20 dec 2024

Kontakt: Anders Alapää
anders.alapaa@tornedalen.se

Läs mer och anmäl dig här:

https://tornedalen.se/tornedalen-i-historia-och-nutid/

.

Posted in Nyhet.