Tips på nya böcker om vår kultur och vårt språk meänkieli

Jänkänsilmä – Myröga av Björn Ylipää med rötter i Pajala.

”Björn Ylipää tar er med ut på den tornedalska myren. Att våga ta sig an en myr kan vara livsfarligt men också spännande nödvändigt. Berättelserna fångar en del av den tornedalska själen och har i vissa delar ett filosofiskt perspektiv att ta sig an en myr.” Författaren härstammar från Pajala.
Boken finns i nätbokhandeln.

Akamella – Andarnas rike av Lowe Aspviken

”Gustava har alltid fått höra sagor om väsen och andar från mammas och pappas hemtrakter i Tornedalen. Det är svåra tider, utanför rasar ett världskrig, och det är ont om mat och pengar. Gustavas bror måste börja jobba på tågen. En dag försvinner han i en märklig olycka. Alla tror att han är död. Alla utom Gustava. Gustava beger sig norrut för att leta rätt på honom. (Barn- och ungdomsbok)”

Folk som sår i snö av Tina Harnesk

”Folk som sår i snö är en fin roman om två generationer som präglats av den nordsamiska erfarenheten: en äldre generation, som tvångsförflyttades söderut som barn och barnbarnens generation som vuxit upp utan kontakt med det samiska.” (Yukio Duke, Vi Läser)
Kan beställas från nätbokhandeln.

Orosår i Norrbotten 1939-45 av Sten Ekman

”Orosår i Norrbotten 1939 – 1945 behandlar människors livsvillkor under dessa år, inte minst i Tornedalen. Författaren kommer från Kalix.” Boken finns i nätbokhandeln men kan också beställas från sten.ekman@yahoo.se (150 sek + porto).

Ko pikkuveli katosi – När lillebror försvann
Av Marianne Strand och Lotta Lennartsdotter

”Boken passar barn upp till 8-9 år och är en fri bearbetning av kortfilmen Ormtyglar (2018) av de båda författarna. Skriven på både meänkieli och svenska. Finns att köpa i nätbokhandeln.”

Sten i siden av Mikael Niemi

”I Mikael Niemis nya roman Sten i siden möter vi en fattig torparfamilj, deras drömmar, stolthet och konflikter då vägen skulle byggas genom Pajalas skogsmarker.”
Finns i närmaste nätbokhandel.

Tidskriften Meänmaa.

”I nr 3/23 hittar vi främst nyskriven poesi och kortprosa på meänkieli och svenska. Bror Kajsajuntti skriver om sitt möte med den spirande meänkielirörelsen på 1980-talet och Tyra Helena Lindström skriver om meänkielipionjären Erling Wande.” Lösnummer beställs från tidskrift.meanmaa@gmail.com. Det går också bra att prenumerera på skriften.

Fler boktips från resursbiblioteket för meänkieli finns på www.resursbibliotekmeankieli.se
Posted in Nyhet.