Hur kan vi nå regionens alla kommuner?

Krönika av ordf Ruth Forsström:

”Någon från styrelsen deltar alltid i möten med olika myndigheter. Vi deltar i samrådsmöten med Stockholms Stad men de mötena diskuterar inte Stockholms kranskommuners kommunfrågor. Det är viktigt att du som tornedaling engagerar dig i den kommun du bor i.
Styrelsens förhoppning är att du kontaktar din kommun och frågar om de har en samordnare/handläggare för nationella minoriteter och ifall de har möten. Vi tornedalingar får inte glömma bort den kommun vi bor i. För att kunna påverka kommunen måste tornedalingar synliggöras. Många kommuner efterlyser tornedalingar till deras möten. Karl-Henrik Liminka kontaktade sin kommun Huddinge och deltar nu i möten med den kommunen. Det är viktigt att uppmärksamma och påverka kommunen i olika frågor, till exempel när det gäller biblioteken. Det ska var lika självklart att bjuda in en tornedalsk författare som en ”svensk” författare. Vår kultur behöver bli en naturlig del i kommunarbetet. Kommunen måste blir informerad om att det finns tornedalingar som är intresserade av att delta i arbetet med frågor som berör tornedalingar, till exempel äldreomsorgen som är en viktig fråga för framtiden.

Vi måste synliggöra Tornedalen och med stolt envishet samarbeta med kommunen i frågor som berör tornedalingar. Kan vi bara påverka en fråga/beslut, att de hissar vår flagga 15 juli, så kommer nästa beslut av bara farten.

Om föreningen Tornedalingar i Stockholm ska leva vidare till nästkommande generationer så behöver vi alla engagera oss i den kommun som vi bor i för att påverka och delta i möten. Målet är att alla kommuner i hela regionens ska arbeta seriöst med frågor som berör den nationella minoriteten tornedalingar.

Du är en resurs! Använd din kompetens till att påverka och informera! Ring kommunen! Fråga hur de arbetar med de fem nationella minoriteterna.
Jovisst var det här en tråkig krönika tycker nog många, men kanske har jag sått ett litet frö som inspirerar till att just Du gör en insats för tornedalingar i din kommun?

Styrelsen hälsar alla medlemmar varmt välkomna till årsmötet onsdagen den 26:e mars!”

Ruth Forsström, ordförande Tornedalingar i Stockholm

Kom på Inspirationsträff för litteratur på meänkieli 3 april!

”Välkommen till en kväll då vi bjuder in författare, översättare, förläggare, illustratörer med flera att mötas, inspireras och hitta nya samverkansformer inom litterär utgivning på meänkieli. Kanske är det första gången det sker i meänkielis historia?! Tipsa någon du känner eller delta själv.”


När? Torsdag 3 april, kl. 16.30 – 20.30
Var? Kulturcentrum Ebeneser, Luleå


Har du funderat på att skriva en barnbok på meänkieli? Är du kanske redan författare och har en berättelse som du vill översätta till språket? Eller är du illustratör som söker textinslag på meänkieli till ett verk? Nu skapar vi tillsammans en mötesplats för att främja framtidens meänkieliutgivning. Under kvällen kommer ni att få ta del av goda exempel på samarbeten samt ha tid att mötas och nätverka. Det är kostnadsfritt att delta och vi bjuder på matigare macka, kaffe/te och gobit. Reseersättning utgår mot faktura till dig som bor utanför Luleå kommun inom Norrbotten. Om träffen faller väl ut kan det blir fler ställen som gästas längre fram. Inget krav på att du ska kunna meänkieli.

Arrangörer: Resursbiblioteket för meänkieli och Resurscentrum för litteratur

Anmälan senast 25 mars.
Mer info och anmälan:

Inspirationsträff för litteratur på meänkieli – 3 april – Resursbiblioteket för meänkieli

.


Hitta orden med ”Fika på meänkieli”

Vill du fika och samtidigt prata meänkieli? Vi hjälps åt att hitta tillbaka till språket innan vi tappar bort alla orden – då vågar vi kanske använda meänkieli oftare även i andra sammanhang?

Är du intresserad att vara med? Mejla Eva Wuolikainen senast 31 mars och ange vilken tid som passar dig (dag-/kvällstid, helg eller vardag) så återkommer vi till dig. Evas mejl är eva.wuolikainen@gmail.com

 

After work 2025

Kom på after work och träffa andra tornedalingar, kväner och lantalaiset! Inget krav på medlemskap. Vi ses sista torsdagen i varje månad.

Plats: Restaurang Drottninghof, Drottninggatan 67, tre minuters gångväg från Hötorget. T-bana Hötorget.

Här är datumen för resten av 2025:
27 mars 2025 kl 17-19
24 april 2025 kl 17-19
22 maj 2025 kl 17-19


25 sep 2025 kl 17-19
30 okt 2025 kl 17-19
20 nov 2025 kl 17-19

Inget krav på medlemskap. Anmäl dig ett par-tre dagar före träffen till Ronny Pettersson 076-765 23 52, mejl rnypet@outlook.com.

Välkommen!

 

Årsmöte med gästföreläsare 26 mars

Onsdag 26 mars 2025 kl 17.30
Plats: Bolinders plan 1, gångavstånd från T-centralen
Vi bjuder på lättare förtäring.


Haparandas tidigare kommunalråd Peter Waara (bilden) gästar oss under rubriken ”Kvinnor först och männen därefter – flyttande till och från Tornedalen 1968-2024”.

Anmälan om deltagande görs till Eva Wuolikainen, eva.wuolikainen@gmail.com, 070-696 51 44. Sista anmälan 20 mars.
Motionerna ska vara inne senast 12 mars. Mejla dem till ruth.forsstrom@telia.com

Dagordning vid årsmöte för Tornedalingar i Stockholm
§1. Mötets öppnande
§2. Godkännande av dagordning
§3. Val av mötesordförande och mötessekreterare
§4. Val av 2 justerare tillika rösträknare
§5. Årsmötets behöriga utlysande
§6. Verksamhetsberättelse, resultat- och balansräkning
§7. Revisorernas berättelse
§8. Beslut om ansvarsfrihet
§9. Medlemsavgifter för år 2025
§10. Beslut om antal styrelseledamöter och suppleanter
§11. Val av ordförande, sekreterare och kassör
§12. Val av övriga styrelseledamöter och suppleanter
§13. Val av revisorer
§14. Val av valberedning
§15. Verksamhetsplan
§16. Motionsbehandling/Inlämnade förslag
§17. Övriga frågor
§18. Mötets avslutning

 

 

Peter Waara bor numera i Uppsala. Tidigare var han bl a kommunalråd i Haparanda.

Kuuntele! Lyssna! Vill du vara med i vår styrelse?

Tornedalingar i Stockholm är en mycket aktiv förening med en duglig styrelse.
Verksamheten handlar mycket om trevligt umgänge med till exempel after work varje månad utom sommartid och julmånaderna, båtresa till Ekerö och en årlig julfest. I år
ordnades också en surströmmingsfest i samarbete med Norrbottens Gille. Tonvikten ligger annars på vår kultur med språkkurser för dem som vill förkovra sig eller helt fråntogs meänkieli på grund av statens och kyrkans politik under förra århundradet.
Vi har bokcirkel på svenska på Huddinge gymnasium med tonvikt på våra författare och även på en sådan som Rosa Liksom från finska Ylitornio, som själv skriver på vårt språk som klassas som dialekt i Finland. Vi har inbjudna författare som till exempel Björn Ylipää från Pajala som kom och talade om vår mat som han avhandlat i sin kokbok, ”Myröga”. Vi har haft evenemang på Kulturhuset med bland andra Gun Olofsson, eldsjälen från Vittangi, och Linnea Huhta från Övertorneå. Tornedalsteatern var på besök i våras med en riktigt bra och uppskattad föreställning, ”Kööki Show”, på Teater 3 på Rosenlundsgatan. 

Medlemsbladet med mycket bra information om verksamheten kommer ut fyra gånger per år. Redaktör är Susanne Redebo.

När det gäller uppgörelsen med det förflutna så kom Sannings- och försoningskommissionens rapport förra året, den har lett till stor uppmärksamhet och följdmöten som fortfarande pågår.

Erkännandet av oss som minoritet fick ju också andra konsekvenser. Olika former av minoritetsbidrag infördes av staten, regionerna och kommunerna. Som en följd av det blev det nödvändigt för Tornedalingar i Stockholm att delta på en mängd samrådsmöten med regionen och kommunen, möten som kanske inte alltid varit de muntraste. Allt har sitt pris.

Vi som skriver denna krönika utgör årets valberedning för föreningen och heter Karl-Henrik Liminka från Nilivaara och Lars-Ivar Juntti från Matarengi.

Vår styrelse är bra men möjligen lite ålderstigen. Därför vill vi att alla ska tänka efter om de känner någon yngre som brinner för sina rötter och vill göra en insats. Med yngre tänker vi oss någon/några under 50 år. Den nuvarande styrelsen sitter på två-års mandat i flera fall så det är inte jättemånga platser att fylla på årsmötet 2025 men vi tänker oss att vårda ”sättpotatisen” för framtiden med i alla fall någon nyrekrytering.

Kontakta oss gärna! Mejladresserna ser du nedan.

För valberedningen i Tornedalingar i Stockholm:

Lars-Ivar Juntti
li.juntti1@gmail.com

Karl-Henrik Liminka
karlhenrik.liminka@gmail.com

 

 

 

 
 
 

 

 
 
 
 
 

”Den flygande resväskan” – ett ljudäventyr på meänkieli och svenska

Sveriges Radio har släppt ljudäventyret ”Den flygande resväskan”, för barn från fem år. Den är en tvåspråkig radioserie om 8-åriga Vilma som ger sig ut på hemliga uppdrag för att hjälpa människor och mytiska varelser. Sagorna blandar meänkieli och svenska och riktar sig både till den som förstår en del meänkieli, och till den som enbart förstår svenska.

Sveriges Radios serie Randiga sagor finns på alla de fem nationella minoritetsspråken. Här finns länkar till Randiga sagor på fler språk.

 ”Den flygande resväskan.” Illustration: Cecilia Heikkilä

Tornedalingarnas dag 15 jul med Tuomo Haapala. Gratis – men anmälan krävs!

Kom och fira Tornedalingarnas dag 15 juli i centrala Stockholm!

Vi ser fram emot en härlig dag med flagghissning och sång vid Stadshuset. Efter det fika och underhållning av populära entertainern Tuomo Haapala från Katrineholm som bjuder på en dryg timme med musik, älgsång och överraskande berättelser i föreställningen ”Vem ropar älgen efter?” Allt är gratis – men glöm inte att anmäla dig!

Kl 9.30 Samling vid Stadshuset i Stockholm där vi hissar meänflaku. Tal och sång.
Kl 10.30 Fika på Baltzar Träfflokal med underhållning av Tuomo Haapala.
Baltzar Träfflokal ligger på Bolindersplan 1 med gångavstånd från Stadshuset.

Anmälan senast 10 juli till Eva Wuolikainen, 070-696 51 44
eva.wuolikainen@gmail.com

 

Tuomo Haapala är sverigefinsk musikskapare och regissör som i den här föreställningen förmedlar häpnadsväckande berättelser och spelar den största av fioler – kontrabasen – och andra föremål som klingar på oanade sätt. Några har upplevt att han öppnar dörrar som hittills varit stängda och man får kika in, se och höra saker som man kanske inte känt till tidigare.
Tuomo Haapala har regisserat och skrivit musik till över 30 scenkonstverk i nordiska städer med över 10 000 människor som medverkat.

 

 

Bli medlem!

Välkommen att bli medlem! Du spar pengar och har kul!

Avgiften är 150 kr/medlem per år. 200 kr för hel familj (här räknas även särbor, ni behöver alltså inte vara skrivna på samma adress).

Nu är vårt nya medlemsprogram igång! Gå in här och följ instruktionerna:

Medlemsansökan till Svenska Tornedalingars Riksförbund – Svenska Tornedalingars Riksförbund (minaaktiviteter.se)

Genom medlemskap stöttar du Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset  och får mer möjlighet att också påverka i frågor rörande språket, kulturen, folket och revitaliseringen. Håll dig uppdaterad om det ”tornedalska” och ”kvänska” samt träffa andra tornedalingar, kväner och lantalaiset.

Om ni har funderingar mejla till adm som sköter inbetalningen: info@str-t.com eller ring till +46 73 081 32 16,

Enskilt medlemskap 150 kr/år

Familjemedlemskap 200 kr/år

Förening eller organisation 500 kr/år

Medlemskap gäller per kalenderår, inbetalning från och med 1 december gäller för kommande år, tidigare inbetalningar under året avser innevarande år.

Välkomstbrev med pin skickas till ny medlem.

Behandling av personuppgifter, läs förbundets Integritetspolicy.

Du som blir medlem i lokalföreningen Tornedalingar i Stockholm får vårt medlemsblad 4 ggr/år med information om våra aktiviteter och därmed möjligheten att träffa andra utflyttade tornedalingar på aktiviteter och fester. Vi har regelbundna språkkurser (både konversation på meänkieli och bokcirkel) och många föredrag varje år där de inbjudna har någon spännande anknytning till Tornedalen. Fester, guidade turer, after work med mera gör att vi träffas ofta.

SOM MEDLEM FÅR DU RABATT PÅ VÅRA EVENEMANG!

Dessutom får du som ny medlem en pin i form av meänflaku som marknadsför vår del av landet, Tornedalen.

Det går förstås bra att bara bli stödmedlem, inga krav finns att du ska delta på möten eller arrangemang.

Meänflaku som pin.

INSTÄLLT! Årets julfest

INSTÄLLT PGA COVID-19!

Vi väljer i år, 2020, att ha julfest i två dagar för att undvika stora samlingar på grund av Covid-19.

Välj det datum som passar dig bäst:
fredagen den 4 december kl 17.30 eller lördagen den 5 december
kl 17.30.
Musikern Bosse Lindberg underhåller bägge dagarna.

Upplev riktig spelglädje med musikern Bosse Lindberg från Svanstein! Den förre musikläraren, som är världsberömd i Tornedalen, har spelat i flera band och musikkonstellationer sedan 1970-talet. På julfesten presenterar han förutom julsånger en gedigen visskatt på meänkieli, irländska och svenska.

När? Fredag 4 dec och lördag 5 dec (välj dag som passar dig) kl 17.30. Vi inleder med glögg i vanlig ordning.
Var? Pumpan, Färgargårdstorget 1, Hammarbyhamnen
Pris: 300 kronor för medlemmar.
I priset ingår stor jultallrik, glögg, ett glas öl/vin, kaffe och kaka.
Bindande anmälan senast 25/11 till Lisbeth Nåmark för dig som väljer fredag: lisbeth.namark@live.se, 073- 766 95 77.
Bindande anmälan senast 25/11 till Eva Wuolikainen för dig som väljer lördag: eva.wuolikainen@gmail.com, 070-696 51 44.
Betalning till Plusgiro 412212-3 senast 25/11.

Hjärtligt välkommen!

Bosse Lindberg från Svanstein underhåller.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer utifrån coronapandemin, tillsammans ser vi till att hålla avstånd. Känner du dig sjuk, stanna hemma även vid lindriga symtom.