After work i november. Välkommen!

Kom på after work och träffa andra tornedalingar!  Nästa gång blir 23 november kl 17-19. Obs! Ändrad tid. Plats: Restaurang Drottninghof, Drottninggatan 67, tre minuters gångväg från Hötorget. T-bana Hötorget. Anmälan till Ronny Pettersson senast 21 nov. Ring 076-765 23 52 eller mejla rnypet@outlook.com.

>> Läs mer

Ny förskola med inriktning meänkieli startar i Stockholm

Från hösten 2023 och framåt kommer Stockholms stad att pröva former för förskola på samiska och meänkieli. Syftet är att det ska bidra till och stödja barns språk- och identitetsutveckling med målsättningen att en revitalisering av språken sker. Det är Södermalms stadsdelsnämnd i samarbete med förskolenämnden som ska arbeta med att utveckla förskolan.

>> Läs mer

En skrivtävling på meänkieli för unga - TIPSA!

Nu arrangeras en skrivtävling på meänkieli för 12-18-åringar. Tipsa barn och barnbarn! Känns det svårt att skriva på meänkieli är det okej att blanda med svenska och engelska liksom att ta hjälp av en vuxen. Kort dikt, essä, novell eller annat, deltagaren bestämmer själv. Fina priser. Sista inlämningsdag är 20 november. Arr: Resursbiblioteket för meänkieli och Resurscentrum för litteratur (Region Norrbotten)

>> Läs mer

En Tornedalsdag med musik, filmvisning och författarsamtal på Kulturhuset

Tornedalingar i Stockholm och biblioteken i Kulturhuset arrangerade 15 oktober en Tornedalsdag om meänkieli och tornedalsk kultur: filmvisning, sång och musik, möten med författare och samtal. Det lockade ett 80-tal till Kulturhuset. En riktigt lyckad eftermiddag blev det. Bilden: Karin Andersson och Gun Olofsson, Pajala.

>> Läs mer

 

Krönika: "Min son frågar varför jag inte lärt honom meänkieli"

Kristina Hedström: "Min son Daniel frågar mig varför jag inte lärde honom meänkieli. Mitt svar blir att när han föddes i mitten av 60-talet fick man höra att mitt modersmål, tornedalsfinska, inte var något att lära sig eftersom man inte har någon nytta av språket." Läs hela krönikan som också publicerats i senaste medlemsbladet.

Läs mer

JULFEST med underhållning av trion "Kippis" lördag 2 december

Välkommen på JULFEST med traditionell julmat och underhållning lördag 2 december i Liljeholmen. Vi inleder med glöggmingel kl 17.30 och sätter oss till bords kl 18. Underhållning av trion ”Kippis” (bilden) samt Lena Gille Lindberg och Olle Nordin. Anmälan senast fredag 24 november! (Obs! Tiden. Det står fel anmälningsdatum i pappersversionen av medlemsbladet.)

>> Läs mer

Boktips som blir hårda julklappar eller gåva åt dig själv

Vi har botaniserat bland nya böcker med anknytning till vår kultur och vårt språk. På bild syns Jänkänsilmä - Myröga av Björn Ylipää från Pajala. Se fler nyheter i länken.

>> Läs mer

Bli medlem och möt andra från din kultur!

Nu ökar vi igen! På tre sommarmånader under 2022 har vi blivit drygt 50 fler. Bli du också medlem i Tornedalingar i Stockholm för 150 kr per år. 200 kr för hel familj. Du får rabatt på inträde till våra arrangemang, meänflaku (pin), medlemstidning 4 ggr per år och delta i allt roligt vi ordnar som alla har den gemensamma nämnaren TORNEDALEN. Swisha gärna avgiften! 

>> Läs mer

Tornedalingar i Stockholm på nätet och i papper!

Alla medlemmar får 4 gånger per år vårt MEDLEMSBLAD med nyheter om olika aktiviteter, språkkurser, ny litteratur, studiebesök, firanden med mera. Utskicken sker via post eller mejl, du bestämmer själv. Vi finns också på sociala medier, Tornedalingar i Stockholm.

Föreningen får stöd från Stockholms Stad, Region Stockholm, Kulturrådet och ISOF