Kvällskurs på distans: ”Tornedalen i historia och nutid” 

Den här digitala distanskursen under hösten 2024 vänder sig till dig som vill lära dig mer om tornedalingar, kväner och lantalaiset, deras historia och de politiska händelser som format minoriteten. Du kanske själv är del av minoriteten, eller har ett växande intresse för att lära dig mer om Tornedalen.

Kursen, som arrangeras av Tornedalens folkhögskola i Övertorneå, tar bland annat upp den språkliga och kulturella försvenskningen av Tornedalen som svenska staten bedrev under 1800- och 1900-talen samt vilka konsekvenser försvenskningen fortsätter ha för minoriteten idag. Tillsammans utforskar vi även teman som de gränsöverskridande kopplingarna till folkgrupper i Finland och Norge, traditionell kultur och levnadssätt i Tornedalen, samt frågan om vad en tornedaling, en kvän, eller en lantalainen egentligen är.

Syftet med utbildningen är att stimulera deltagarna till att lära känna minoritetens historia och kultur. Under kursen kommer vi att arbeta med olika teman för att utforska och förstå kulturens rötter.

Kursen är en distanskurs utan fysiska träffar. Vi möts digitalt på kvällstid för föreläsningar och diskussionsseminarier. I kursen medverkar gästande experter och forskare, som föreläser om olika teman. Minoritetens nutidshistoria och samtid aktualiseras genom att inbjudna gäster berättar om sina personliga erfarenheter av exempelvis försvenskningen och arbetet för att revitalisera kulturen. De digitala kurstillfällena är obligatoriska och förutsätter ett aktivt deltagande. Vi lär oss tillsammans, delar med oss och lär av varandra. Deltagarna får också arbeta individuellt med studier av litteratur, poddar och filmer mellan kurstillfällena. Deltagarna väljer själva teman för fördjupning, och kan på så vis påverka kursens inriktning.
För att genomföra kursen krävs dator med webkamera och mikrofon samt en stabil internetuppkoppling. Deltagande med hjälp av telefon eller surfplatta är inte tillåtet.

Kurstyp: Distans, kväll

Studietakt: 25%

Längd: 1 termin

Ansökan: 15 april – 15 maj 2024

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Slutförd grundskola. Vid ansökan skicka ett personligt brev.

Kostnader: Utbildningen är avgiftsfri.

Studiestödsnivå (CSN):
Nej

Internat: Nej

Kurstid: 19 aug 2024 – 20 dec 2024

Kontakt: Anders Alapää
anders.alapaa@tornedalen.se

Läs mer och anmäl dig här:

https://tornedalen.se/tornedalen-i-historia-och-nutid/

.

ÅRSMÖTET: Ruth fortsätter som ordförande

Det här är Tornedalingar i Stockholms styrelse efter valet vid årsmötet.
Ruth Forsström fortsätter som ordförande och Ingela Arvidsson blir vice ordförande.

Styrelsen 2024/25:

Ordförande Ruth Forsström
Sekreterare Eva Wuolikainen
Kassör Desirée Solhall
Ledamot/vice ordf Ingela Arvidsson
Ledamot Ronny Pettersson
Ledamot/ambassadör Kristina Hedström
Ersättare Anna Jonsson Storm
Ersättare Kjell Eriksson

Systrarna Nylund tog emot kunglig medalj för sina kulturgärningar

Systrarna Nylund arrangerar den internationella Nattfestivalen i Korpilombolo, som i år firar 20 år, och är bland annat upphovspersoner till den första läroboken på meänkieli.

Systrarna är mer eller mindre legender i Tornedalen: tre systrar med många supportrar och en fängslande berättelse. 21 februari fick de ta emot medalj av kungen för sina insatser för att lyfta språket meänkieli. Efter medaljutdelningen fick folk träffa systrarna Nylund, de fick ta del av deras berättelse och njöt av musik från Tornedalen på Strindbergs Intima teater i Stockholm.

Teaterchef Anna Petterson och Pajala kommuns kulturchef Mathias Lafolie stod som värdar för mottagningen.

Karin, Linnéa och Märta Nylund. Foto: Anna Jonsson Storm

Karin, Linnéa och Märta Nylund. Foto: Anna Jonsson Storm

 

 

.
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 

Förskola med inriktning meänkieli håller öppet hus under våren 2024

Välkommen att prova på – besök Lilla Norrskenet på Söder i Stockholm.

”Hos oss har vi ett speciellt fokus på minoritetsspråken samiska och meänkieli – med tillhörande kultur och historia. Nu erbjuder vi dig med barn 0–5 år att testa hur det är att gå på förskolan. Du och ditt barn fåt tillsammans prova på vår verksamhet med skapande, dans, musik, drama, sagostunder och sångstunder. Vi bjuder på kaffe, fika, frukt och klämmis.”

När: Varje fredag vecka 8 – vecka 22
Tid: klockan 14-16
Plats: Förskolan Norrskenet, Maria Bangata 9, Stockholm
Anmälan via telefon: 08-508 12 291.
Välkommen!

Från hemsidan:

”På Norrskenet får barn med rötter eller koppling till samiska eller meänkieli en möjlighet att utveckla och bevara sitt nationella minoritetsspråk, sin kultur och sin kulturella identitet. Vi jobbar tillsammans med barnen för en revitalisering av språken samiska och meänkieli. Vi jobbar med den kultur och historia som språken bär med sig – och har som mål att barnen på Norrskenet blir bärare av kulturella värden kring dessa språk. Pedagogerna jobbar även med att stimulera varje barns utveckling och lärande utefter deras intressen och nyfikenhet.”

Här finns länk till mer info – och om hur man ansöker om plats:

Norrskenet – förskola med samiska och meänkieli – Stockholms stad (forskola.stockholm)

Sprid gärna detta till släkt och vänner!

 

Kjell Havring 1948-2023

Kjell Havring, Aspudden, Stockholm avled den 26 september 75 år gammal. Närmast anhöriga är barnen Rasmus och Joanna med familjer samt livskamraten Anna Karin med barn.

Kjell växte upp i Haparanda och blev tidigt intresserad av flyg och fotografering, intressen han behöll livet ut. Efter studenten åkte han till Uppsala för studier och gjorde även värnplikt på Stabs- och Sambandsskolan i samma stad. Därefter flyttade han till Stockholm och arbetade först på behandlingshem inom psykiatrisk vård. Han var sedan verksam inom Arbetsförmedlingen hela sitt resterande yrkesliv, där han förutom möten med arbetssökanden, även utbildade nya arbetsförmedlare och var de sista åren SIUS-konsulent då han arbetade med de sökande som var längst från arbetsmarknaden. Han mötte dem alla med respekt, nyfikenhet och öppenhet. Under de här åren träffade han sin fru Lotta och fick med henne barnen Rasmus och Joanna.
Kjell var i ordets rätta mening en föreningsmänniska. Hans medlemskap och engagemang i olika föreningar – de var många – speglade hans breda intressen från flyg till kultur.

Han var till exempel med i Flygande veteraner som disponerar en äldre DC-3, Daisy, och aktiv vid Flygsamlingarna på Arlanda. Kjell kom alltid ihåg sitt ursprung i Tornedalen och engagerade sig i Tornedalingarna i Stockholm och Haparandapojkarna.

Den lokala kulturen var viktig för honom och han var i många år eldsjäl och ordförande
i Kultur i Aspudden, en stadsdel som kom att bli en trygg plats för honom under stor del av hans vuxna liv. Under de sista åren engagerade han sig även i litteratursällskap, främst Per Gunnar Evander-sällskapet. Kjell var en konstnärlig person och ägnade sig sedan tonåren åt fotografering och målning. Han gjorde flera utställningar, den viktigaste i Haparanda Stadsbibliotek – Mellan Grankullen och Granvik, fotografier från Haparanda och Torneå under 60- och 70-talen.

Ett urval gav han ut i en bok med samma namn och några av fotografierna pryder nu Haparanda Stadshus.

 

Lennart Pålhagen

Anna Karin Ståhle

 

Fotnot: Kjell Havring var verksam i styrelsen i Tornedalingar i Stockholm i många år. Vi  minns honom med värme och våra tankar går till hans närmaste.

Foto: Lars Stenman

 

Välkommen på vårens After work!

Kom på after work under 2024 och träffa andra tornedalingar, kväner och lantalaiset! Inget krav på medlemskap.

Plats: Restaurang Drottninghof, Drottninggatan 67, tre minuters gångväg från Hötorget. T-bana Hötorget.

Datum under våren:

25 jan
29 feb
21 mars
25 april
30 maj

Vi ses klockan 17 vid varje tillfälle.

Inget krav på medlemskap. Anmäl dig ett par-tre dagar före träffen till Ronny Pettersson 076-765 23 52, mejl rnypet@outlook.com.

Välkommen!

 

Tips på nya böcker om vår kultur och vårt språk meänkieli

Jänkänsilmä – Myröga av Björn Ylipää med rötter i Pajala.

”Björn Ylipää tar er med ut på den tornedalska myren. Att våga ta sig an en myr kan vara livsfarligt men också spännande nödvändigt. Berättelserna fångar en del av den tornedalska själen och har i vissa delar ett filosofiskt perspektiv att ta sig an en myr.” Författaren härstammar från Pajala.
Boken finns i nätbokhandeln.

Akamella – Andarnas rike av Lowe Aspviken

”Gustava har alltid fått höra sagor om väsen och andar från mammas och pappas hemtrakter i Tornedalen. Det är svåra tider, utanför rasar ett världskrig, och det är ont om mat och pengar. Gustavas bror måste börja jobba på tågen. En dag försvinner han i en märklig olycka. Alla tror att han är död. Alla utom Gustava. Gustava beger sig norrut för att leta rätt på honom. (Barn- och ungdomsbok)”

Folk som sår i snö av Tina Harnesk

”Folk som sår i snö är en fin roman om två generationer som präglats av den nordsamiska erfarenheten: en äldre generation, som tvångsförflyttades söderut som barn och barnbarnens generation som vuxit upp utan kontakt med det samiska.” (Yukio Duke, Vi Läser)
Kan beställas från nätbokhandeln.

Orosår i Norrbotten 1939-45 av Sten Ekman

”Orosår i Norrbotten 1939 – 1945 behandlar människors livsvillkor under dessa år, inte minst i Tornedalen. Författaren kommer från Kalix.” Boken finns i nätbokhandeln men kan också beställas från sten.ekman@yahoo.se (150 sek + porto).

Ko pikkuveli katosi – När lillebror försvann
Av Marianne Strand och Lotta Lennartsdotter

”Boken passar barn upp till 8-9 år och är en fri bearbetning av kortfilmen Ormtyglar (2018) av de båda författarna. Skriven på både meänkieli och svenska. Finns att köpa i nätbokhandeln.”

Sten i siden av Mikael Niemi

”I Mikael Niemis nya roman Sten i siden möter vi en fattig torparfamilj, deras drömmar, stolthet och konflikter då vägen skulle byggas genom Pajalas skogsmarker.”
Finns i närmaste nätbokhandel.

Tidskriften Meänmaa.

”I nr 3/23 hittar vi främst nyskriven poesi och kortprosa på meänkieli och svenska. Bror Kajsajuntti skriver om sitt möte med den spirande meänkielirörelsen på 1980-talet och Tyra Helena Lindström skriver om meänkielipionjären Erling Wande.” Lösnummer beställs från tidskrift.meanmaa@gmail.com. Det går också bra att prenumerera på skriften.

Boktips 2023/2024 från Resursbiblioteket för meänkieli /www.resursbibliotekmeankieli.se

Tornedalingarnas dag 15 jul med Tuomo Haapala. Gratis – men anmälan krävs!

Kom och fira Tornedalingarnas dag 15 juli i centrala Stockholm!

Vi ser fram emot en härlig dag med flagghissning och sång vid Stadshuset. Efter det fika och underhållning av populära entertainern Tuomo Haapala från Katrineholm som bjuder på en dryg timme med musik, älgsång och överraskande berättelser i föreställningen ”Vem ropar älgen efter?” Allt är gratis – men glöm inte att anmäla dig!

Kl 9.30 Samling vid Stadshuset i Stockholm där vi hissar meänflaku. Tal och sång.
Kl 10.30 Fika på Baltzar Träfflokal med underhållning av Tuomo Haapala.
Baltzar Träfflokal ligger på Bolindersplan 1 med gångavstånd från Stadshuset.

Anmälan senast 10 juli till Eva Wuolikainen, 070-696 51 44
eva.wuolikainen@gmail.com

 

Tuomo Haapala är sverigefinsk musikskapare och regissör som i den här föreställningen förmedlar häpnadsväckande berättelser och spelar den största av fioler – kontrabasen – och andra föremål som klingar på oanade sätt. Några har upplevt att han öppnar dörrar som hittills varit stängda och man får kika in, se och höra saker som man kanske inte känt till tidigare.
Tuomo Haapala har regisserat och skrivit musik till över 30 scenkonstverk i nordiska städer med över 10 000 människor som medverkat.

 

 

Bli medlem!

Välkommen att bli medlem! Du spar pengar och har kul!

Avgiften är 150 kr/medlem per år. 200 kr för hel familj (här räknas även särbor, ni behöver alltså inte vara skrivna på samma adress).

Nu är vårt nya medlemsprogram igång! Gå in här och följ instruktionerna:

Medlemsansökan till Svenska Tornedalingars Riksförbund – Svenska Tornedalingars Riksförbund (minaaktiviteter.se)

Genom medlemskap stöttar du Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset  och får mer möjlighet att också påverka i frågor rörande språket, kulturen, folket och revitaliseringen. Håll dig uppdaterad om det ”tornedalska” och ”kvänska” samt träffa andra tornedalingar, kväner och lantalaiset.

Om ni har funderingar mejla till adm som sköter inbetalningen: info@str-t.com eller ring till +46 73 081 32 16,

Enskilt medlemskap 150 kr/år

Familjemedlemskap 200 kr/år

Förening eller organisation 500 kr/år

Medlemskap gäller per kalenderår, inbetalning från och med 1 december gäller för kommande år, tidigare inbetalningar under året avser innevarande år.

Välkomstbrev med pin skickas till ny medlem.

Behandling av personuppgifter, läs förbundets Integritetspolicy.

Du som blir medlem i lokalföreningen Tornedalingar i Stockholm får vårt medlemsblad 4 ggr/år med information om våra aktiviteter och därmed möjligheten att träffa andra utflyttade tornedalingar på aktiviteter och fester. Vi har regelbundna språkkurser (både konversation på meänkieli och bokcirkel) och många föredrag varje år där de inbjudna har någon spännande anknytning till Tornedalen. Fester, guidade turer, after work med mera gör att vi träffas ofta.

SOM MEDLEM FÅR DU RABATT PÅ VÅRA EVENEMANG!

Dessutom får du som ny medlem en pin i form av meänflaku som marknadsför vår del av landet, Tornedalen.

Det går förstås bra att bara bli stödmedlem, inga krav finns att du ska delta på möten eller arrangemang.

Meänflaku som pin.

INSTÄLLT! Årets julfest

INSTÄLLT PGA COVID-19!

Vi väljer i år, 2020, att ha julfest i två dagar för att undvika stora samlingar på grund av Covid-19.

Välj det datum som passar dig bäst:
fredagen den 4 december kl 17.30 eller lördagen den 5 december
kl 17.30.
Musikern Bosse Lindberg underhåller bägge dagarna.

Upplev riktig spelglädje med musikern Bosse Lindberg från Svanstein! Den förre musikläraren, som är världsberömd i Tornedalen, har spelat i flera band och musikkonstellationer sedan 1970-talet. På julfesten presenterar han förutom julsånger en gedigen visskatt på meänkieli, irländska och svenska.

När? Fredag 4 dec och lördag 5 dec (välj dag som passar dig) kl 17.30. Vi inleder med glögg i vanlig ordning.
Var? Pumpan, Färgargårdstorget 1, Hammarbyhamnen
Pris: 300 kronor för medlemmar.
I priset ingår stor jultallrik, glögg, ett glas öl/vin, kaffe och kaka.
Bindande anmälan senast 25/11 till Lisbeth Nåmark för dig som väljer fredag: lisbeth.namark@live.se, 073- 766 95 77.
Bindande anmälan senast 25/11 till Eva Wuolikainen för dig som väljer lördag: eva.wuolikainen@gmail.com, 070-696 51 44.
Betalning till Plusgiro 412212-3 senast 25/11.

Hjärtligt välkommen!

Bosse Lindberg från Svanstein underhåller.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer utifrån coronapandemin, tillsammans ser vi till att hålla avstånd. Känner du dig sjuk, stanna hemma även vid lindriga symtom.